VAR-debatten: ”Föredrar korrekthet framför snabbhet”

2:25 min

– Vi föredrar att vara korrekta hellre än snabba.

Så sa Fifas domarchef Pierluigi Collina i VAR-debatten under onsdagens presskonferens.

Införandet av videogranskningen i VM på damsidan är en succé enligt domarbasen Pierluigi Collina och hans kollegor som presenterar siffror om 98% korrekta beslut när VAR är inblandat.

Men det verkar inte finnas någon förståelse för att uppbrotten, de ofta ganska långa med utdragna diskussioner mellan huvuddomare och videogranskarna, påverkar publikens upplevelse – en publik som nu nästan blir frustrerad per automatik när VAR-skylten dyker upp på tv-skärmen.

– Jag har inte sett någon spelare klaga på en videogranskning. Spelarna kan få en liten paus, dricka och snacka ihop sig – och ett av resultaten av VAR är att kyla ner temperaturen på planen, säger Collina.

Mycket kom att handla om situationerna vid straffarna och VAR i samband med offsidebedömningar.

– Reglerna måste följas och med hjälp av tekniken oavsett om det är två centimeters regelfel eller 20 meter. Det finns ingen liten eller stor offside – det finns bara offside, säger Collina på presskonferensen.

En annan del av kritiken har varit att VAR går för långsamt och för ofta men där svarade Collina indirekt på frågan:

– Vi föredrar att vara korrekta hellre än snabba, säger Collina.

Collinas domarbosskollega Massimo Busacca fyller i:

– Det är ändå inte mer än max 60 minuters effektiv speltid under en match – många minuter försvinner runt skadeavbrott, frisparkar och andra fasta situationer, säger Busacca.

I årets VM har 25 beslut blivit ändrade till det korrekta och åtta beslut har blivit fel trots VAR.