Svensk kollaps – förlust mot Tjeckien

1:09 min

Sverige ledde med 14 poäng i halvtid mot Tjeckien i basket-EM. Men i den tredje perioden föll laget ihop och Tjeckien kunde påbörja vändningen i Sveriges 64-71-förlust.

Det såg riktigt bra ut för de svenska basketdamerna i den andra gruppspelsmatchen i basket-EM mot Tjeckien. Sverige, som enligt plan besegrade Montenegro i premiären, stod för ett imponerande ryck mot Tjeckien i den andra perioden där laget gick från 14-14 till 44-30.

Men spelet i lettiska Riga havererade i den andra halvleken.

– Tjeckien ändrade lite taktik i sitt försvar kändes det som. Vi började tveka och hittade inte rytmen samtidigt som de fick flyt, säger Frida Eldebrink till Radiosporten.

Basketexpert Nina Baresso var allt annat än nöjd med kollapsen:

– Det är sjukt hur man kan tappa det fina spelet man hade, att alla faller ihop samtidigt. Vi hade kunnat knyta ihop säcken om coachen (Francois Gomez) inte hade stått för de byten vi gjorde. Vi tappade taktpinnen, säger Baresso.

Det blev till slut svensk förlust med 64-71 efter att bland andra Renata Brezinova fått upp ångan under matchens andra halva. Tjeckiskan stod för 23 poäng i segern. I Sverige var Amanda Zahui poängbäst med sina 19.

Sverige ställs mot stornationen Frankrike – rankad tvåa i Europa – i den avslutande gruppspelsmatchen klockan 20.00 på söndag.

– Det blir väldigt svårt att slå Frankrike. Sverige måste spela över sin förmåga samtidigt som Frankrike måste göra en dålig match. Det tror jag inte händer, säger expert Baresso.

Till den kommande matchen får Sverige förmodligen klara sig utan Farhiya Abdi som såg ut att drabbas av en svår muskelskada.

– Det såg riktigt illa ut, säger Baresso.

Det är ännu inte klart att Sverige tar sig vidare till åttondelsfinal. Gruppvinnaren tar en direktplats i kvartsfinal medan tvåan och trean avancerar till åttondelsfinal. Gruppfyran har spelat färdigt.

– Montenegro ska inte kunna vinna någon match, säger Baresso om gruppens slagpåse.