Sverige klart för EM-kvartsfinal – efter utklassning av hemmalaget

1:02 min

Sverige är klart för kvartsfinal i basket-EM.Lettland hade inget att sätta emot när det spelet lossnade för Sverige som vann med 77–62.

Sverige har aldrig haft ett bättre lag på pappret. Sverige har inte heller haft ett lag som varit så omöjliga att tippa inför ett mästerskap.

Gruppspelet bjöd på både toppbasket och mindre bra insatser, men lagom till åttondelsfinalen hade de svenska basketdamerna fått ihop spelet – särskilt offensiven.

Kalis Loyd tog bollen starkt till korgen, Binta Drammeh satte tuffa skott och systrarna Eldebrink fortsatte med sin poängproduktion från Frankrikematchen, samtidigt som Amanda Zahui återigen var involverad i spelet.

Sverige gjorde tio raka poäng i första perioden och gick från 8–8 till 18–8. Den ledningen utökades med tio poäng till, och i halvtid var ledningen 45–23.

Hemmapubliken, som var mindre än förväntat, lyckades inte lyfta sitt lag i andra halvlek.

Sverige bjöd inte på samma urladdning, men med en ledning på 20 poäng kunde förbundskapten Francois Gomez rotera det svenska laget. Samtliga elva ombytta spelare fick speltid och fyra spelare gjorde över tio poäng.

Det blev till slut vinst med 77–62.

– Jag tycker att vi ska vara väldigt, väldigt stolta över oss själva, säger Kalis Lloyd till Radiosporten.

Nu väntar fortsatt slutspel i Belgrad. I kvartsfinalen på torsdag väntar ännu en hemmanation – Serbien.

Serbien har gått obesegrat genom gruppspelet och har inför mästerskapet tippats som en av fyra nationer som kan ta hem guldet.