Undantag för Meraf Bahta – kan tävla i VM

0:41 min

Avstängningstiden som gäller fram till 31 augusti kvarstår. Detta sedan förbundet valt att avstå en utökning av Bahtas avstängning.

Löparstjärnan Meraf Bahta stängdes av ett år av Riksidrottsnämnden, men riskerade att stängas av ytterligare ett från landslaget.

Svenska friidrottsförbundets policy är i vanliga fall att en idrottare som döms för dopningsbrott ska stängas av från landslaget dubbelt så länge som den ordinarie avstängningen.

Men så blir inte fallet för Bahta, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Avstängningstiden som gäller mellan 1 september 2018 till 31 augusti 2019, kommer att kvarstå. Detta sedan förbundet inte har valt att utöka Bahtas avstängning.

"Varje situation är unik och styrelsen bedömde att det inte finns skäl att utöka avstängningstiden i det här fallet, utan följer istället den bedömning som Riksidrottsnämnden gjort gällande lämplig avstängningstid", säger ordföranden Johan Storåkers.

Beskedet gör att Bahta, som springer 1 500, 5 000 och 10 000 meter kan tävla i VM i Doha med start 27 september.

Det var sommaren 2018 som det blev känt att Meraf Bahta vid tre tillfällen under tolv månader hade brutit mot idrottens antidopningsreglemente gällande vistelserapportering.

Fakta: Alla turer i Bahta-fallet

2018:

26 juli: Aftonbladet avslöjar att Meraf Bahta har tre missar i det så kallade vistelserapporteringssystemet inom ett år och misstänks för brott mot dopningsreglerna.

5 augusti: Bahta tillåts springa i EM, säger förbundskapten Karin Torneklint på en presskonferens dagen före första tävlingen.

7 augusti: Bahtas tredje prick i vistelserapporteringssysmet kvarstår, efter beslut av dopingkommissionens jurister.

8 augusti: Bahta tar EM-brons på 10 000 meter.

11 augusti: Bahta stryker sig från 5 000 meter på EM och reser hem till Sverige.

20 oktober: Bahta gör comeback och sätter nytt svenskt rekord på 10 kilometer landsväg i en tävling i Norge.

11 november: Riksidrottsförbundets dopningskommission lämnar vidare ärendet till dopingnämnden för bestraffning. Dopingkommissionen rekommenderar ett års avstängning för Bahta.

14 november: Bahta tar time out från allt tävlande.

2019:

4 januari: Dopingnämnden friar Bahta.

24 januari: Dopingkommissionens ordförande Åke Andrén-Sandberg berättar för P4 Väst att man lämnat in en överklagan.

24 juni: Riksidrottsnämnden stänger av Bahta i ett år. Avstängningen gäller retroaktivt från 1 september 2018 fram till den 31 augusti 2019.

4 juli: Svenska friidrottsförbundet meddelar att man inte förlänger avstängningen mot Bahta – som därmed är fri att tävla i VM i höst.