IFK Göteborg riskerar nedflyttning

Fälls IFK Göteborg för grovt skattebrott riskerar föreningen att flyttas ner i Superettan. Det framgår klart och tydligt av Svenska Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser.

Där står att läsa att ”Förening som grovt åsidosatt vad som ålegat föreningen genom att i avsevärd omfattning underlåta att betala skatter och allmänna avgifter” ska flyttas, ner såvida inte särskilda skäl föreligger.

Vilka de skälen är, anges inte. I utredningen kring IFK:s affärer är misstanken grovt skattebrott.

I samma paragraf framgår att lag som inte betalar fordran till förbundet eller medlemsförening avseende ”betydande belopp” också flyttas ner en division.

Här har förbundet preciserat ”betydande belopp” till två basbelopp, vilket kan jämföras med att grovt skattebrott föreligger när det handlar om tio basbelopp eller mer.

Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmmer vill inte kommentera det enskilda fallet.

– Om en förening fälls blir det ytterst en fråga för vårt årsmöte eller vårt representantskap. Vad sedan eventuella följder av sådana prövningar skulle bli, det är omöjligt att svara på.

Mats Dahlberg
Mats.dahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".