Alexandersson jagar fjärde raka guldet: ”Måste vara här och nu”

2:23 min

Idag jagar Tove Alexandersson sitt fjärde raka VM-guld i orienteringens långdistans.

Alexandersson kan senare i veckan mycket väl kan ta storslam, med segrar också på medeldistans på fredag – och möjligen också stafett med två andra svenskor.

Både för två år sen och för tre år sen lyckades svenskan vinna både lång- och medeldistans, och även i år verkar Alexandersson ha prickat formen. Det visade hon inte minst på O-ringen där hon i bra konkurrens vann sammanlagt efter fem etapper med ungefär en halvtimmes marginal till tvåan.

– Jag hoppas såklart göra ett väldigt bra lopp, det ska bli spännande att se... det har inte varit så många internationella värdetävlingar i år och framförallt inte sista månaderna så det ska bli jättekul att köra igen. Nu är det ingen idé att lägga energi på vad konkurrenterna gör utan det gäller att ha fullt fokus på sig själv och det man själv kan påverka, säger Tove Alexandersson till Radiosporten.

Det har varit en tävlingsvecka i årets världscup. Det var utanför Helsingfors i Finland i juni. Då vann Tove Alexandersson allt, bland annat medeldistansen med mer än en och en halv minut (1,38) före tvåan.

– Jag gjorde ett bra medeldistanslopp där, men nu är det nya tävlingar och ny terräng så det gäller att vara här och nu och fokusera på det som ska göras, säger Alexandersson.

Svenska startande långdistans:

Damer: Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson, Lina Strand, Sara Hagström

Herrar: Gustav Bergman, Emil Svensk, Albin Ridefelt.

Tävlingen avgörs mellan 10.30 och 16.00. Följ den via kortrapporter i P4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista