Damkronornas nya brev – listar tio missförhållanden

2:01 min

Sveriges damlandslag i ishockey gick på onsdagen ut i strejk och nu har spelarfacket publicerat en punktlista med tio olika former av missförhållanden inom Ishockeyförbundet.

Damkronorna har tillsammans med spelarfacket SICO författat vad man själva kallar ”ett axplock av punkter Damkronorna vill föra fram”.

Brevet inleds med ”Situationen grundar sig i spelarnas ekonomiska förhållande till SIF, men även allmänt hanteringen av Damkronorna”.

Här är ett urval från några av punkterna som presenteras:

Reseförhållanden
”Damkronorna har även rest till USA en dag före turneringsstart där vi förväntas prestera mot världens tre bästa nationer. Aspekter att ta hänsyn till är bl.a. en tidsskillnad på 6 timmar och en restid på ett 15-tal timmar. Vad medför en sådan resa ur hälsosynpunkt och skaderisk?”

Kosttillskott
”SIF har flertalet samarbetspartners inom kost och nutrition. Dock förekommer det ofta att Damkronorna tilldelas produkter vars bäst före-datum passerat. Vid flertalet tillfällen handlar det om flera månader gamla produkter.”

Ledare under VM-turneringar 18/19
”Tre Kronor: 16 ledare
Damkronorna: 11 ledare
U20 Herr: 12 ledare
U18 Dam: 8 ledare
U18 Herr: 12 ledare.”

Läs hela brevet och de tio punkterna här.

Landslagsspelarna har även publicerat en ny, lång text i sociala medier.

Läs texten (på Instagram) här.

UPPDATERING:

På fredagseftermiddagen bekräftade Klara Stenberg, spelarfackets representant för Damkronorna, att samtal pågår mellan facket och Ishockeyförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista