Svenskt EM-brons efter brittisk strykning

1:18 min

Besvikelsen var först stor i det svenska dressyrlaget då man missat EM-medalj med tiondelar. Men strax efteråt kom beskedet att en brittiskas resultat ströks och därmed flyttades Sverige upp till bronsplats.

Och det kan man tacka Patrik Kittel för. Sist ut satte han personbästa 78,261 procent och såg ut att ge Sverige bronset. Men som siste ryttare kunde hemmanationens Edward Gal rida så bra att bronset gick till Nederländerna, mycket knappt före Sverige som såg ut att sluta fyra.

Då kom beskedet att resultatet för brittiskan Charlotte Dujardin på Mount St John Freestyle skulle strykas eftersom hennes häst blödde efter ritten och därmed blev Storbritannien av med silvret.

I ett pressmeddelande från tävlingsarrangören skriver man att blod hittats på hästens vänstra flank. Att ekipaget blir diskvalificerat betyder inte att skadan uppkom med avsikt, men regeln finns till för att skydda tävlingshästarna.

Resultatet innebär att Sverige försvarade sitt brons från EM i Göteborg för två år sedan och i det svenska laget red Antonia Ramel, Therese Nilshagen, Juliette Ramel och Patrik Kittel.

Samtliga fyra dressyrryttare är i och med insatsen under lagtävlingen klara för den individuella EM-tävlingen på torsdag.

Tyskland tog som väntat EM-guldet i Rotterdam och Nederländerna tog silvret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista