Damkronorna lovas ersättning

2:21 min

Konflikten mellan Damkronorna och Svenska Ishockeyförbundet ser ut att vara på väg mot en lösning efter dagens möte.

– Vi ska se till att tjejerna inte förlorar någon arbetsinkomst, där går vi in som garant, säger förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt till Radiosporten.

För en vecka sedan kom beskedet att Damkronorna bojkottar landslaget efter att Svenska Ishockeyförbundet dragit in ekonomiska stödet. Nu har ett första möte hållits mellan spelarfacket Sico och förbundet. Och förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt säger nu att frågan om förlorad arbetsersättning kommer att lösas.

Även de andra punkterna hoppas han kunna infria.

– Det är målsättningen, säger Boustedt.

Spelarfacket Sico ska nästa vecka komma med ett förslag till ett treårigt avtal.

– Det var ett bra första möte. Inget är klart eller underskrivet, men vi har en gemensam linje att arbeta utifrån, säger Klara Stenberg, ansvarig för den svenska damhockeyligan (SDHL) på Sico, till TT.

Samtidigt väljer Diskrimineringsombudsmannen (DO) att inte gå vidare med anmälan mot Svenska ishockeyförbundet gällande misstänkt lönediskriminering, skriver SVT Sport.


Under fredagsmorgonen skriver SHL att dess styrelse har beslutat att "säkerställa en ekonomisk ersättning för förlorad arbetsförtjänst i samband med landslagsuppdrag för Damkronorna med ett årligt belopp om max 400 000 kronor i tre år".

Dessutom ska Ishockeyförbundet satsa de pengar som finns kvar från SHL:s bidrag förra säsongen på elitutvecklingen i svensk damishockey.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista