Iran

Supporters död skakar fotbollsvärlden

1:25 min

En iransk kvinna som greps i samband med en fotbollsmatch har dött efter att ha tänt eld på sig själv i protest.

I Iran är det inte tillåtet för kvinnor att gå på fotboll men det finns de som maskerade smyger in på läktarna.

Förra veckan fick kvinnan beskedet att sex månaders fängelse väntade för att hon olovligt tagit sig in på en fotbollsmatch. Då tände hon eld på sig själv och på måndagskvällen ska hon ha avlidit på sjukhus av skadorna.

Den svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl är en av dem som har uppmärksammat dödsfallet i sociala medier och hon riktar kritik mot det internationella fotbollsförbundet:

"Hej Fifa – det är sedan länge dags att göra något för kvinnorna i Iran. Det här är inte okej.", skriver Lindahl på Twitter.

Även svenska landslagsstjärnan Kosovare Asllani kommenterar dödsfallet:

”Det här är en tragedi och kan inte fortsätta längre. Fifa – det är dags att agera och inte fortsätta vara tyst. Vi måste hjälpa Irans kvinnor i kampen mot könsdiskrimineringen. Det handlar om mänskliga rättigheter”, skriver hon på Twitter.

Krav om tuffare påtryckningar från Fifa mot Irans förbund aktualiseras nu igen. Under sommaren ska ordförande Gianni Infantino ha skrivit till det iranska förbundet och begärt att man river upp förbudet mot kvinnliga åskådare på läktarna – redan till herrarnas VM-kvalmatch mot Kambodja, på hemmaplan i oktober.

Även herrlandslaget kapten Masoud Shojaei har under flera års tid kämpat för att kvinnor ska få gå på fotboll i Iran. Han har upprepade gånger uttalat sig om att kvinnoförbudet är ”ruttet, äckligt och medeltida”.