Handboll

Första jämställda säsongen: ”Fantastiskt roligt”

2:16 min

Jämställdhet är ett glödhett ämne inom idrottsvärlden. Svensk elithandboll har i år infört ett kollektivavtal som gäller både för damer och herrar.

Damkronorna ligger i konflikt med ishockeyförbundet och svenska fotbollförbundet utreds av Diskrimineringsombudsmannen.

Inom handbollen har det tagits flera steg för att stärka damernas villkor de senaste åren.

I slutet av 2017 infördes lika ersättningar på landslagsnivå. Och i våras tecknades ett kollektivavtal för ligaspelare i högsta ligan på dam- respektive herrsidan.

– Dels handlar det om att öka professionaliteten och att skapa förutsättningar både för föreningar och för spelarna, säger Peter Gentzel, vd på Svensk elithandboll.

Kollektivavtalet innebär bland annat att elitspelarna har tydligare rättigheter när det gäller till exempel semester, pension och vid sjukdom.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt att handbollen går först där, det känns lite pinsamt nästan att vi inte har haft det tidigare, säger H65 Höörs lagkapten Sofia Hvenfelt.

Skulle du säga att handbollen går i bräschen för jämställdhetsarbete?

– Ja det gör jag, sedan har handbollen inte haft lika stora klyftor från början och många kvinnor har gått först och kämpat för de här förändringarna, så det tycker jag är viktigt att man uppmärksammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista