Fifas svar efter dödsfallet i Iran: ”Upprepar våra uppmaningar”

0:56 min

Flera fotbollsstjärnor kritiserade internationella fotbollsförbundet, Fifa, efter den iranska supporterns död. Nu svarar förbundet i ett uttalande.

”Vi fick höra om några mycket sorgliga nyheter från Iran och beklagar djupt denna tragedi. Fifa förmedlar sina kondoleanser till familjen och vänner. Vi upprepar våra uppmaningar till iranska myndigheter att säkerställa frihet och säkerhet för alla kvinnor som deltar i en legitim kamp för att avsluta stadionförbudet", skriver Fifa i ett uttalande enligt SVT.

Det var i måndags kväll som en kvinnlig supporter avled efter att ha tänt eld på sig själv i protest. I Iran är det inte tillåtet för kvinnor att gå på fotboll, och förra veckan fick kvinnan besked att hon skulle få sex månaders fängelse för att olovligen ha tagit sig in på en fotbollsmatch.

Flera fotbollsstjärnor efterlyste påtryckningar från Fifa mot Iran efter dödsfallet, bland annat svenska landslagsspelarna Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani.

”Det här är en tragedi och kan inte fortsätta längre. Fifa – det är dags att agera och inte fortsätta vara tyst. Vi måste hjälpa Irans kvinnor i kampen mot könsdiskrimineringen. Det handlar om mänskliga rättigheter”, skrev Asllani på Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista