Irans löfte: Kvinnor får gå på nästa VM-kvalmatch

1:26 min

Iran har lovat att kvinnor ska få närvara på hemmaarenan vid nästa fotbollslandskamp.
Det meddelar det internationella fotbollförbundets president Gianni Infantino.

En kvinnlig iransk supporter dog tidigare i september efter att ha tänt eld på sig själv i protest mot att ha blivit gripen just för att ha försökt gå på en fotbollsmatch.

Tragedin har fått det internationella fotbollförbundet att sätta press på Iran de senaste veckorna. Under veckan har Fifa-tjänstemän varit i landet för att diskutera den kommande VM-kvalmatchen mot Kambodja.

– Vi har blivit lovade att kvinnor kommer att tillåtas inträde vid nästa landskamp, säger Infantino enligt nyhetsbyrån Reuters och fortsätter:

– Vi måste ha kvinnor i publiken. Vi måste arbeta för det hårt och tydligt men med respekt. Vi kan inte vänta längre.

Debatten om  förbudet, som har gällt iranska kvinnor sedan kort efter landets islamiska revolution 1979, fick ny fart efter att den kvinnliga supportern, Sahar Khodyari, omkom.

Hon har fått smeknamnet "den blåa flickan" efter färgerna på hennes favoritlags tröjor. Hon greps efter att ha förklätt sig till man och försökt ta sig in på en fotbollsarena i Iran. Tidigare i september stod det klart att hon riskerade fängelsestraff. Då tände hon eld på sig själv och fick så svåra brännskador att hon senare avled.