Zmarzlik världsmästare – Lindgren fyra

0:55 min

Det blev en drömavslutning på säsongen för speedwayföraren Bartosz Zmarzlik. Inför hemmapubliken i Torun kunde polacken säkra sin första VM-titel.
– Det är helt otroligt, säger Zmarzlik i segerintervjun.

Bartosz Zmarzlik har dominerat VM-serien med tre segrar på nio deltävlingar inför avgörandet i Torun och hade sju poängs försprång inför sista tävlingen.

Men det blev mer spännande i finalen än många förväntat. Dansken Leon Madsen vann alla sina fem heat samt den första semifinalen och knaprade in polackens försprång. Samtidigt som Zmarzlik bara vann två heat av fem i grundomgången.

Men när Zmarzlik körde över mållinjen som segrare i sin semifinal var segern säkrad och det stora jublet kunde bryta ut.

Zmarzlik, som kör för Vetlanda i Sverige, rusade upp på läktaren och firade med fansen innan han lugnade ner sig och körde finalen. Där blev det återigen seger för Leon Madsen. Därmed tog dansken VM-silver och ryssen Emil Sajfutdinov brons.

Zmarzlik är den tredje polacken som blir individuell världsmästare i speedway.

Fredrik Lindgren hade chansen att nå prispallen i sammandraget, men fick en ojämn tävling i Polen. Det blev två heatsegrar och en plats i semifinalen. Men där kom svensken sist och slutar därmed som VM-fyra 2019 – ett snäpp sämre än bronsplatsen i fjol.

Även Antonio Lindbäck nådde semifinalen, men kom sist i sitt heat. Lindbäck slutar tolva i årets VM-serie.

Fakta: Senaste världsmästarna

2010 Tomasz Gollob, Polen
2011 Greg Hancock, USA
2012 Chris Holder, Australien
2013 Tai Woffinden, Storbritannien,
2014 Hancock
2015 Woffinden
2016 Hancock
2017 Jason Doyle, Australien
2018 Woffinden
2019 Bartosz Zmarzlik, Polen.