Kvinnliga fans på plats i VM-kvalet – Iran glänste

1:54 min

För första gången på runt 40 år tilläts kvinnor finnas på plats då det iranska fotbollslandslaget spelade match.

Sedan 1981 har kvinnor förbjudits att gå på herrmatcher i fotboll i Iran. Men under torsdagen fanns runt 4 600 kvinnor på plats enligt CNN när Iran körde över Kambodja med 14-0 i det asiatiska VM-kvalet.

Karim Ansarifard gjorde fyra mål och Sardar Azmoun tre i den historiska matchen på Azadi i Teheran. Kvinnorna på matchen hade 150 kvinnliga poliser i sin omgivning på den egna sektionen i nationalarenan – en arena som tar ungefär 79 000 åskådare och som var långt ifrån full i dagens match.

– Jag är så glad över att vi äntligen fick chansen att komma in på stadion. Det är en exceptionell känsla. Åtminstone för mig ligger 22 eller 23 år av längtan och vemod bakom detta, säger den 29-åriga kvinnliga supportern Zahra Pashaei till AP

Fifa hade under hösten satt press på Iran att tillåta kvinnor på landskamper efter att supportern Sahar Khodayari tände hon eld på sig själv och fick så pass svåra brännskador att hon senare avled – efter att hon gripits förklädd till man för att ha försökt ta sig in på en fotbollsarena.

Sahar Khodayari, som kallades ”den blåa flickan” efter färgerna på hennes favoritlags tröjor riskerade fängelsestraff för sitt försök att komma in på arenan.'

Att kvinnorna i torsdagens match tvingades sitta separerade från männen upprör Maryam Shojaei – känd kvinnorättsaktivist och syster till landslagskaptenen Masoud Shojaei.

”Det här är inte vad vi har kämpat för”, skriver hon på Twitter.

– Det är en positiv sak, men en del av mig är väldigt arg, inte minst att de sätter kvinnorna på en separat sektion, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

– Det här är ett typexempel på könsdiskriminering när det är tusentals tomma stolar och kvinnor ändå inte tillåts köpa biljetter. Många kvinnor är väldigt arga.

Fifa kommer fortsatt att ställa krav på Iran så att kvinnor ska kunna gå på samtliga matcher framöver. Till BBC säger Joyce Cook – som jobbar med utbildning och sociala frågor inom organisationen – att detta inte endast handlar om en enskild match:

– Vi kommer inte att vända våra blickar från det här. Vi är bestämda och engagerade i frågan över alla supportrars lika rättigheter, kvinnor inkluderade, att kunna gå på matcher.

Efter matchen tackade landslagsspelarna den kvinnliga sektionen som vevade med flaggor och hyllade sitt lag.