Nalbandian fick Federer på fall.

Sensationell Mastersseger för Nalbandian

Det hände aldrig under 2004 och det hände aldrig under 2005, fram till idag. Men nu har tennisesset Roger Federer förlorat en final.

För på söndagen vann David Nalbandian finalen i penningstinna säsongsavslutningen Masters Cup i Shanghai, Kina.

Efter en tuff drabbning som varade i över fyra timmar vann argentinaren Nalbandian i tiebreak i femte och avgörande set.

När Federer hade tagit hem de två första seten, 7-6 7-6, då var det många som trodde att den suveräne världsettan skulle segla fram till seger.

En tangering av världsrekordet i antal matchsegrar under ett år, det som John McEnroe haft i drygt 20 år, hängde i luften.

1984 fick ihop McEnroe ihop hela 82 segrar och bara tre förluster och schweizaren Federer var på väg till exakt samma notering.

Men Nalbandian vann sedan två raka set med klara 6-2, 6-1 och tvingade fram ett skiljeset där argentinaren dessutom ångade på fram till ledning 4-0 och 30-0 i det femte gamet.

Då vaknade Federer till igen, tog 4 raka game och ledde därefter också med 6-5 i det avgörande setet.

Återigen var känslan att Federer skulle vinna, men Nalbandian reste sig sensationellt igen och tog hem tiebreak med 7-3.

Argentinaren ingick inte ens i det ursprungliga startfältet utan ersatte skadade amerikanen Andy Roddick.

Nalbandian är en av bara två spelare i världstoppen som har plusstatistik mot Federer med sina 6-3 i inbördes möten.

Den andre är årets stjärnskott Rafael Nadal och han har 2-1 inbördes mot schweizaren.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".