Motorsport

F1-bloggen: Ferrari stänger fabrikerna

Ferrari stänger fabrikerna i Maranello. Både för sportvagnen och F1-teamet till åtminstone 27 mars. Alla som var i Melbourne kommer att tillbringa de närmaste två veckorna i karantän hemma.

Mercedes och Ferrari ledde de team som inte ville köra det inställda loppet i Melbourne 13 mars. Det tyska stallet för att McLaren hade dragit sig tillbaka och Scuderia för att man ville hem till Italien så snabbt som möjligt. Alla var oroliga för den snabba och oroväckande spridningen av viruset.

Alla team var dock inte överens om att ställa in loppet i Melbourne. Tre ville köra: Red Bull, AlphaTauri (f d Toro Rosso) och Racing Point. Deras förslag var att man stängde depån och enbart de som arbetade där skulle få komma in. Journalister och fotografer skulle inte släppas in och inte heller några åskådare. Loppet skulle dock sändas i tv.

”Vi diskuterade olika scenarier”, förklarar Christian Horner, Red Bulls teamchef. ”Hälsomyndigheterna och Fia hade gått med på det om de flesta stallen också gjort det. Andra team var beredda att köra men de hade inte fått någon motor.”

Bahrain och Vietnam har också ställts in så frågan är, kommer säsongen starta i Holland den 3 maj?

Ingen skulle dock bli förvånad om det loppet också ställs in. Inte ens arrangörerna själva.

”Än så länge har vi inte fått något officielt besked”, säger den före detta F1-föraren Jan Lammers, som är Zandvoorts sportchef.

Säsongen 2020 skulle bli den längsta i formel 1-historien. Nu ser den ut att bli den kortaste på mycket länge för frågan är om man kan köra de inställda loppen i Australien, Bahrain och Vietnam vid ett senare tillfälle. Helmut Marko som är Red Bulls motorsportchef föreslår att man stryker det tre veckor långa sommaruppehållet i augusti och istället kör ett eller två av de uppskjutna europeiska loppen, men knappast något annat utanför Europa. Kanske försöker man istället genomföra ett eller två av dem senare i höst genom att skjuta på finalen i Abu Dhabi som enligt kalender ska körs den 29 november till en helg i december. Ett förslag som Ross Brawn, som är F1s sportchef, håller med om.

Man kan också föreställa sig att de tävlingar som körs kortas till två dagar för att kunna köra lopp ett par helger i rad senare i år.

Hur många lopp krävs för att det ska bli ett världsmästerskap? Enligt reglerna åtta.

Det är inte bara formel 1 som drabbats. Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist har fått ledigt. I USA har de fyra första IndyCar-loppen i St Petersburg, Florida, Barber Park i Birmingham, Alabama, Long Beach och Austin också ställts in. Säsongen öppnas istället med Indianapolis Grand Prix, som körs på den permanenta banan den 9 maj. Och två veckor senare klassikern Indy 500.