Montgomery avstängd.

Montgomery avstängd - och 9,78 stryks

Stjärnsprintern Tim Montgomery blev på tisdagen avstängd i två år för dopning. Sveriges antidopningskämpe Arne Ljungqvist välkomnar domen.

Det var CAS, idrottens särskilda skiljedomstol, som kungjorde domen. Den innebär också att Montgomerys två VM-medaljer från 2001 tas tillbaka.

Och dessutom raderas hans gamla världsrekordtid, 9,78.

Ett nytt rekord, 9,77 sattes ju av Jamaicas Asafa Powell i somras. Tisdagens dom gör alltså att Montgomery inte heller får vara nummer två i historien. Hans topptid från hösten 2002 stryks.

Tremanna-tribunalen i Lausanne väljer att gå på den linje som USA:s antidopningsbyrå (USADA) företrädde, och som Montgomery själv hade överklagat. Enda skillnaden mot det ursprungliga yrkandet är att fyra års avstängning istället minskade till två. Men precis allt talar för att Montgomerys karriär nu är helt över.

Hur kunde då Montgomery fällas utan att något nedicinskt dopningstest gett utslag?

Jo, det fanns vittnesmål som enligt domstolen var såpass trovärdiga att en tvåårig avstängning är befogad. Och det vittnesmålet kom från Kelli White.

Hon, den dubbla världsmästarinnan på sprintdistanser i Paris 2003, har trätt fram och öppet och ärligt inte bara erkänt hur hon själv systematiskt blev dopad till framgångar.

Nej, Kelli White har också berättat om hur hon hört Montgomery själv redogöra för hur han dopat sig med vad som internt kallades ”the clear”. Med det menades bl.a. steroiden THG, den som tagits fram på kemisk väg av det mycket kontroversiella Balco-laboratoriet i Kalifornien.

Domstolen i Lausanne har själv hört White och säger sig inte tvivla på hennes trovärdighet. Det var avgörande för domen.

– Man har gått på det bevismaterial som finns, och det är glädjande, säger till Radiosporten Arne Ljungqvist, vicepresident i Internationella Friidrottsförbundet och medicinsk chef inom Internationella Olympiska Kommitté.

– Domen stöder ídrottens kamp mot dopning, och visar att det inte ska behövas poitiva blod- eller urinprov.

– Vi har sett exempel tidigare, poängterar Ljungqvist. I samband med Aten-OS 2004 blev två ungrare dömda efter att ha vägrat avge dopningsprov. Och inom friidrotten har IAAF stängt av de två grekerna Kenteris och Thanou efter att de brådstörtat flytt iväg från dopningtester.

Montgomery är pojkvän till den minst lika kända Marion Jones. Även hon figurerar i den amerikanska dopningsbyråns utredningar, men hon har inte formellt anklagats för någon dopning.

Två års avstängning blev också domen på tisdagen för den meriterade veteranen, Chryste Gaines, en av dom sprinterdamer som t.ex. ingick i USA:s vinnande OS-lag på 4x100 meter i Atlanta 1996.

Gaines dömdes på samma grunder som den mer berömde Tim Montgomery.

Bengt Skött

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".