krönika

Hamilton eller Schumacher – vem är bäst genom tiderna?

0:53 min

Det tog inte många dagar. Efter Lewis Hamiltons 91:a seger började diskussionerna. Och efter sista loppet i Abu Dhabi har han också lika många VM-titlar.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Vem är bäst, Lewis eller Michael Schumacher? Det finns många andra namn enligt mig. Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari, Jim Clark, Jackie Stewart, Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna och själv vill jag lägga till Ronnie Peterson trots att han aldrig vann en titel. Av sina konkurrenter ansågs han dock vara en av de absolut bästa.

Att göra en rankinglista på vem som är den bästa föraren under de 70 åren som man kört om VM-titeln är enligt mitt tycke helt omöjligt. Förutsättningarna var helt annorlunda förut. Det var färre lopp, för att inte tala om bilarna. Så därför tycker jag att man kan diskutera vem som är bäst vart tionde år när villkoren är mer eller mindre desamma.

”Michael är och förblir en legend för vår sport”, säger Lewis.

”Han var en förebild för en hel generation och förstod hur viktigt det var att vara kroppsligt i toppform och att känna till varje detalj för att kunna bli framgångsrik.”

Det finns en f.d. förare som kan jämföra de två. Nico Rosberg som slog stallkamraten Lewis 2016 och vann VM-titeln. Nico körde också tillsammans med Michael i några år.

”Lewis är nog den största naturtalang som F1 någonsin sett. Lite mer än Michael.”

Någon skillnad hur de arbetar?

”Lewis gör mycket mer på instinkt medan Michael var det kompletta paketet. Skillnaden är att han var mer en allrounder och mer noggrann i arbetet. Han var besatt av detaljer. Med sin team-anda byggde han upp ett stall. Hans största styrka var att han arbetade hårt och att han var en krigare”, säger Rosberg.

Ross Brawn har också arbetat med bägge. Först med Michael hos Benetton och sedan hos Ferrari.  Med Lewis som stallchef hos Mercedes.

”Michael ville alltid arbeta tillsammans med ingenjörerna för att hitta lösningar. Han var extremt motiverad och också mycket äregirig och en riktig kämpe. Dessutom kunde han motivera alla i fabriken på ett egenartat sätt. Han vann inte sju VM-titlar bara för att han kunde köra fort.”

”Lewis är en helt annan typ. Han kan få en att dra efter andan. Tidigare hade jag en konservativ uppfattning om livet och hur en världsmästare skulle uppföra sig utanför banan. Lewis har fått mig att öppna ögonen. Jag beundrar hans styrka att dra genom det han tror på och framgångarna. För F1 är det otroligt viktigt att han är som han är”, säger Brawn.

”Lewis är motsatsen till Michael och bägge är unika på sina egna sätt. På banan var Michael spektakulär men mycket tillbakadragen utanför banan. Lewis är rena rama motsatsen. Men vad de uppnått i loppen är lika fantastiskt”

Vad säger Lewis själv?

”För mig är det nästan overkligt för jag har inte tänkt särskilt mycket på att slå Michaels rekord. Förr kollade jag Ayrton Senna och Michael på tv och nu är det plötsligt mig som alla ser. En dag kanske jag verkligen förstår det.”

Lewis anser dock att Michael inte var ensam om att bli mästare och göra Ferrari till ett vinnarteam. Och att han själv heller inte är ensam om att ha vunnit så mycket med Mercedes.

”Det finns så många som hjälpt oss. Ingen klarar av det ensam. Vi sitter bara i bilen och kör. Och även om det finns en dator som kan räkna ut hur den perfekta bilen ska se ut kan den ändå inte simulera den mänskliga faktorn som är föraren”, säger Lewis.

”En sak är dock helt klart. Michael är en legend. I alla sporter pratas det alltid om vem som genom tiderna är bäst. Men det är nästan omöjligt att jämföra för både tiderna och människorna förändras. Den bäste föraren är bara den som fansen väljer efter varje säsong och som kör mot mig i samma bil.”

”Jag är stolt över vad jag uppnått och hur jag gjort det. Har också gjort fel men det gör vi alla. Jag blir kritiserad och ofta av gamla förare.”

På sociala media är det många som skriver att Lewis absolut inte är den bäste av olika anledningar. Hans bil är totalt överlägsen och alla dansar efter hans pipa. Istället skriver man att Michael kom till ett team i kaos och vände det. Stämmer men bara delvis. Han gjorde det tillsammans med teamchefen Jean Tod, den tekniska chefen Ross Brown och designern Rory Byrne.

Om man ska vara helt ärlig finns det också en annan stor skillnad. Michael var också den obestridde nummer 1 hos Scuderia och hela teamet byggdes upp runt honom. Eddie Irvine och Rubens Barrichello var klara nummer 2 och utmanade honom aldrig. Hos Mercedes har man hela tiden sagt att de två förarna får köra mot varandra och på samma villkor. Och det har vi sett flera gånger.

Bland de som inte vill förneka att Lewis är en mycket skicklig racerförare men kanske inte den bäste genom tiderna är Bernie Ecclestone. ”Dagens förare har mycket mindre inflytande jämfört med tidigare.”

Den f.d. F1-chefen har tidigare fått medhåll av bland andra Red Bulls teamboss Christian Horner.

”Michael körde mer eller mindre ensam. Lewis däremot får ju hela tiden hjälp och information om allt möjligt. Om till exempel att någon är snabbare i en viss kurva. Man kan dock inte säga något negativt om Lewis eller att han inte är bra. Det handlar inte om det.”

Jackie Stewart är också lite kritisk.

”Lewis har nästan en orättvis fördel för att Mercedes är så överlägsen. Man kan dock inte ta ifrån honom att han kör otroligt bra och gör inga fel. Men det är inte det samma som förr.”

Enligt Stewart är det en skillnad mellan framgångsrik och en verkligen stor förare.

”Jag vill dock inte bortse från Lewis och resultaten talar ju för sig själv. Men det går inte att jämföra med till exempel Juan Manuel Fangio. Han skrev bara kontrakt för ett år i taget. Lewis gjorde det rätta när han gick till Mercedes.”

”Det ger mer respekt när någon vinner med en sämre bil. Så när någon påstår att Lewis är den bäste kan man inte säga det. Men jag vill inte förringa vad Lewis har uppnått och har stor respekt för det. Han är utan tvekan vår tids bäste förare. Jag svarade bara på en fråga om jag ansåg att han var tidernas bäste förare och sa att det är svårt att säga och att jag anser att Fangio var den bäste före Jim Clark”, säger Stewart.

Lewis säger att de gamla har ofta en hårdnackad inställning och att han inte kan förstå varför. Han har dock respekt för dem inklusive de som är negativa.

”Jag kommer aldrig att prata illa om unga förare. Tvärtom. Vi måste uppmuntra dem.”

Mercedes teamchef Toto Wolff säger att för honom står Michael fortfarande över alla andra. Trots att hans förare nu delar rekordet med 91 segrar. Någon kritik mot Lewis tolererar han inte.

”Jag tror att Michael har sagt att rekord är till för att brytas. Och Lewis är inte klar. Team och förare är beroende av varandra. Vad som har gjort mest intryck på mig är hur Lewis har utvecklats som människa. Två vitt skilda personer jämfört med den Lewis jag lärde känna för sju år sedan. Och någon som trots att han är på en sådan hög nivå kan förbättra sig, både som förare och människa, från ett år till nästa är verkligen inspirerande.”

Kritiken att Lewis bara vunnit så mycket för att han kör den bästa bilen?

”I vår sport har det nästan alltid varit så att den bäste föraren lyckats få den bästa bilen. Vi har också sett motsatsen. Att en förare tagit fel beslut och missat alla chanser. Lewis trodde på vårt projekt. Det stämmer att vi byggde en mycket bra bil men som förare måste du också kunna utnyttja det. Men allt måste stämma och utan honom hade vi inte vunnit så mycket och utan vår bil hade han inte vunnit så ofta”, säger Wolff.

Kan man verkligen utnämna någon till den bäste oavsett sport och tid bara för att man knäckt ett rekord? Lewis betonar en sak med kraft.

”Jag vill inte jämföra mig med andra eller bli påmind om att jag är tidernas bäste. Jag vill mycket hellre bli ihågkommen för att jag var en bra människa som hade de bästa avsikterna och som brydde sig om världen. Det är allt.”