Ökenrallyt till Dakar har startat.

Motor: Dakarrallyt igång på allvar

En av de stora sporthändelserna så här efter nyår är klassikern Dakarrallyt, starten har gått, målgång sker 15 januari.

Idag drog det igång på allvar med den första sträckan på Afrikansk mark med totalt 67 mil genom Marocko.

Vinnaren från 1999 och 2000, fransmannen Jean Louis Schlesser vann dagens etapp i sin hembyggda Ford.

Spanjoren Nani Roma blev sexa idag och Mitsubishiföraren som vann motorcykelklassen 2004 tog över ledningen totalt. Han leder med knappa sex sekunder före stallkollegan japanen Hiroshi Masouka.

Förre världsmästaren Carlos Sainz ledde inför dagens etapp men tappade till en fjärdeplats totalt.

Andra intressanta namn i toppen är tyskan Jutta Kleinschmidt som på allvar utmanar männen och ligger femma totalt. Nia ligger förre världsstjärnan i störtlopp, fransmannen Luc Alphand.

Svenska kartläsaren Tina Thörner kör i år ihop med sydafrikanen Giniel de Villiers, racet har börjat ok men inte jättebra, idag blev paret nia men gapet till ledningen minskade. De Vielliers och Thörner är tolva, fyra och en halv minut efter Roma.

Ett helsvenskt par finns också med i tävlingen, Tobias Johansson och Bosse Holmstrand vann TV-utmaningen Dakar Challenge och fick en startplats som pris. Dom ligger 46, 1 timme och nio minter efter täten.

Formel 1 experten Eje Elgh finns också med i rallyt, han körs i lastbilsklassen och har inte riktigt fått till det i inledningen.

Motorcykelklassen toppas efter tre sträckor av fransmannen Cyril Despres.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".