Startskott går för andra etappen.

Etapp 2 i Volvo Ocean Race har startat

Den svenska båten Ericsson blev påseglad vid starten av den andra etappen i Volvo Ocean Race.

I mycket lätta vindar gav sig de sju båtarna i Volvo Ocean Race av från Kapstaden på måndagen med siktet inställt på Melbourne. Men det är allt annat än lugna vindar som väntar Ericssons besättning och de andra seglarna när de ska ta sig an Södra Oceanens ogästvänliga vatten under drygt två veckor.

Trots mycket lätta nordvästliga vindar blev det en dramatisk start då ledande ABN AMRO One kolliderade med svenska Ericsson vid det första rundningsmärket två sjömil utanför i Kapstaden. Nyzeeländaren Mike Sanderson, skeppare på ABN AMRO One, straffades med två 360-graders vändningar.

Då hade vinden lagt sig helt och båtarna stod mer eller mindre stilla vid rundningsmärket. Trots de låga farterna fick Ericssonbåten en skada på en mantågstötta som nästan gick av. Det är inget som påverkar seglingen men ändå en källa till irritation ombord på den svenska båten eftersom det betyder reparationsarbete för besättningen.

Den första timmen avverkade båtarna mindre än en sjömil. Men bara om ett dygn vet de att de seglar mer än 25 sjömil på samma tid.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".