Safin kan inte vara med.

Många återbud till Australian Open

En hel del tunga namn med titelförsvarande Marit Safin i spetsen har tvingats tacka nej till årets första Grand Slamturnering i tennis.

För svensk del handlar det om återbud av Tomas Enqvist på grund av ryggskada och tveksam start för Tomas Johansson som främst har problem med en fot. Sedan tidigare är ju Joachim Johansson långtidsskadad.

Däremot gör en annan skadedrabbad svensk comeback - för vilken gång i ordningen är man böjd att fråga. Andreas Vinciguerra har fått fått flera år förstörda av olika skador och gör nu ett nytt försök att ta sig tillbaka till toppen.

I kvalet finns ytterligare fyra svenskar, Björn Renqvist, Michael Ryderstedt, Jacob Adaktusson och Filip Prpic.

Återbuden av fler toppnamn - däribland Rafael Nadal Spanien, André Agassi och titelförsvarande Marat Safin har fått debatten om tennisens hårda matchprogram att ta ny fart. Med sin egen skada under Masters i färskt minne går nu amerikanen Andy Roddick ut och kräver en säsongsplanering som ger spelarna mer tid till återhämtning.

Något måste göras anser Roddick och hävdar att det bör ligga i alla inblandades intresse att toppnamnen ska kunna vara med. I dag är tävlingskalendern överlastad eftersom alla vill ta del av intäkterna och det därihgenom blir för stort fysisk slitage på spelarna.

Men Roddick får mothugg av världsettan Roger Federer som anser att spelarna själva borde kunna planera sin säsong bättre för att undvika skador.

Gunnar Brink
gunnar.brink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".