Handbollens kval svårare.

Kaotiska kval väntar handbollslandslaget

Det kommer att bli svårare att kvala in till de stora handbollsmästerskapen i framtiden. Hittills har en framskjuten placering i ett mästerskap givit en friplats till nästa.

Vid OS i Los Angeles 1984 gjorde Björn Jilsén segermål mot Island i slutsekunden, vilket gav Sverige plats i VM 1986. Efter det placerade sig landslaget så bra i VM- och EM-slutspelen att Sverige bara behövde spela kval en gång under 1990-talet.

De sämst mästerskapsplacerade länderna lottades att kvala i två playoffmatcher. Det var i ett sådant kval Sverige missade det EM som börjar i Schweiz nästa vecka.

Systemetets nackdelar

Nackdelen med det här systemet är att kvalmatcherna har väldigt låg status jämfört med t ex fotbollens system. Massmedieexponeringen är låg och playoffmatcherna spelas i början av juni när de flesta ligor har slutat.

Det europeiska handbollsförbundet är nu på väg att göra om EM-kvalschemat så att det liknar fotbollens kvalificering. På kongressen i Portugal i maj, kommer förbundet att säga ja till en dansk motion.

Den innebär att troligen bara europamästaren och det arrangerande landet, kommer att vara klara för nästa EM. De övriga 14 platserna utses genom kval i sju grupper á 5-6 lag, där de två bästa går till EM.

Kan snart bli verklighet

Reformen kan träda i kraft först efter nästa EM, det som går i Norge 2008. Redan i april börjar kvalet till EM 2010 (Grekland, Kroatien och Spanien söker).

Fem gemensamma spelperioder kommer att hållas fria från ligaspel fram till juni 2009, när den sista kvalomgången spelas.

Problematiskt

Men det är här det uppstår problem. Kvalet till VM-slutspelen fortsätter som tidigare med playoffkval i juni. Det innebär att det med början i juni 2008 kommer att spelas EM- och VM-kval om vartannat. Publiken och kanske spelarna kommer att bli förvirrade om inte något görs.

Idealet vore att även VM-kvalen förändras till EM-kvalmodell. Men ändring av VM-kvalet är inte aktuell; kalendern räcker helt enkelt inte till för fler matcher.

Många mästerskap

Det stora problemet jämfört med fotbollen är att handbollen har EM och VM vartannat år. Det innebär att de bästa spelar mästerskap varje år. OS-år är det två mästerskapsturneringar!

Men varken IHF, handbollens Fifa, eller EHF, motsvarigheten till Uefa, vill ge upp sina statusturneringar. Så det väntar tuffare tider för spelarna.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".