Årets upplaga är olycksdrabbad.

Ocean Race: Nya problem för två båtar

Det fortsätter att vara stora problem för båtarna i jordenruntkappseglingen Volvo Ocean Race. På onsdagen rapporterade Brasil 1 att man brutit masten.

Olyckan inträffade i måttlig vind och masten gick i tre delar. Brasil har cirka 1300 nautiska mils segling kvar till land i västra Australien.

Väl där ska projektet bakom båten besluta om man fortsätter etappen eller väljer att skeppa båten den sista biten till Melbourne.

Brasil har ju redan varit i nödhamn i Sydafrika en gång under den här etappen och är därför klart sist av båtarna. Mastbrottet innebär att man nu riskerar att inte nå Melbourne i tid före omstarten.

Både spanska Moviestar och USA-flaggade Pirates of the Carribean, som varit i hamn i Albany i västra Australien för att reparera sina skadade kölar, är åter på banan.

Men Moviestar, som hade problem med att hydraulsystemet läckte, har redan fått tillbaka problemen knappt ett dygn efter reparationen.

Tävlingen leds av de båda nederländska båtarna Abn Amro 1 och 2. De är de enda båtarna i tävlingen som ännu inte drabbats av något haveri.

Per Kahl
per.kahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".