Hårda krav inom pingisen.

Gravid pingisstjärna får sparken

Trelleborgs succéspelare i dambordtennis, Li Fen, är inte välkommen att spela i Trelleborgs BTK längre. Anledningen är att hon är gravid och vill ta paus resten av den här säsongen.

– Jag ser det här som ett stort svek, säger Inge Augustsson till Sveriges Radio.

Bordtennisförbundets ordförande Walter Rönmark trodde det var första april när han hörde om historien. På svensk arbetsmarknad får man inte vägra någon anställning på grund av graviditet, säger han.

Gravid vid återkomsten

Li Fen gifte sig hemma i Kina strax före jul med Fei Feng Chen, kines med svenskt medborgarskap som bor i Trelleborg. När hon återkom till Sverige berättade hon att hon var gravid och inte ville spela mer.

Klubben övertalade henne att spela förra omgången i mötena mot Långshyttan och Ärtemark. Men sedan sade hon definitivt stopp.

Inte tillåtet i Kina

Li Fen säger att det i Kina inte är tillåtet att idrotta efter andra graviditetsmånaden. Hon säger också att hon mådde illa efter matchen mot Ärtemark senast.

Eva Nilsson är barnmorska vid förlossningsavdelningen vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö. Hon säger att kroppen brukar säga ifrån när det är dags att sluta med sport under graviditet och att det inte finns några generella regler.

Betydelsefull för Trelleborg 

Vilken betydelse Li Fen har haft för Trelleborgs framgångar, SM-vinst andra året i högsta serien, visar hennes segersvit i Sverige. Hon har spelat 116 elitseriematcher, dock inte alla för Trelleborg, och vunnit alla.

Kinesiskans framtid i Trelleborgs BTK är dock inte helt avgjord ännu. Klubbens ordförande Jan Lundgren förstår Inge Augustssons uttalanden, men säger samtidigt att de gjorts i besvikelse och att  Li Fen är en jättetrevlig tjej och vi har kommit bra överens tidigare.

Vill spela för Sverige

Sedan Li Fen gift sig med en svensk medborgare söker hon nu permanent uppehållstillstånd och i förlängningen svenskt medborgarskap. Hon har tidigare sagt att hon gärna vill spela bordtennis för Sverige.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".