1 av 2
2 av 2
Tror på silver för Sverige.

Robert Tennisberg, referent

Robert Tennisberg, referent

Född: 1973

Hur många bandy-VM har du jobbat på?

– Det här blir mitt tredje raka VM som referent (ett guld 2005 och ett silver 2004 på ”merit- listan” sedan tidigare) för Radiosporten.

– Jag har även varit på plats då Sverige vann VM-finalerna 1987 och 1997. Då som ”vanlig” åskådare.

Bästa bandy-VM-minne?

– Det är VM-turneringen i ryska Kazan förra året, då jag och Jonas Claesson refererade i Radiosporten. Hela resan var en upplevelse för livet, med den fantastiska finalen och det överraskande svenska guldet som självklar höjdpunkt.

– Ett annat starkt minne är när jag, efter Kenth Hultqvists förfrågan, spelade in en ”uppladdnings-CD” med fejkat finalreferat till landslaget inför VM i Archangelsk 2003. Den CD:n blev otäckt (på ett positivt sätt) lik den verkliga finalen, och jag fick ett uppriktigt tack både från spelare och ledare efteråt.

Vad är det som är så kul med bandy?

– Allt! Det är en fartfylld och häftig, ”lirarnas” sport - som jag tror att både idrottskonnässörer och andra lätt roas av. Det är en speciell ”feeling” kring bandyn, som är svår att förklara.

– Sedan är det ju en fantastisk utmaning att försöka få radiolyssnarna att SE bollen i en sport där ju många tycker att bollen lätt ”försvinner”...

Din bästa egna vintersportmerit?

– Jag har genomfört Vasaloppet på ett hyfsat sätt vid två tillfällen (2001 och 2002). Och så har jag klarat mig levande nedför ”Väggen”-backen i Hundfjället.

– Bandy har jag tyvärr bara spelat på rink, men jag var med och vann korpserien en gång.

Vem är Sveriges nyckelspelare?

– Jag måste säga Andreas Bergwall, målvakten. Världens bäste.

Varför?

– Om han har en dålig vecka så kommer det att bli väldigt svårt för Sverige att ens hota ryssar och finnar. Men om han är på topp så kan det bli riktigt, riktigt kul.

– För några svenska mål framåt ska man väl kunna hoppas på trots att Ramström, Arvidsson och Claesson är passé!? Skämt åsido, Muhrén är ju också borta så det gäller att naturliga målskyttar som David Karlsson och Patrik Nilsson också kliver fram. Det kommer att behövas.

Hur går det i VM?

– Det kommer att bli otroligt tufft för Sverige att gå hela vägen. Hoppas att folk är medvetna om det. Jag är till och med lite skraj för öppningsmatchen mot Kazakstan!

– Jag hoppas självklart att Sverige tar sig till final, och vinner, inför ett fullsatt Zinken. Men om jag tror det är en annan sak. Jag är rädd att en eventuell semifinal mot Finland kan bli en riktig rysare. Betänk att finnarna vann senaste gången VM spelades i Sverige. Nu är de ännu bättre!

– Ryssarna, som inte vunnit någon av de tre senaste VM-turneringarna, är grymt bra och revanschsugna till tänderna!

– Men OK, Sverige tar ett nytt ”hemma”-silver. Ryssarna vinner, och Finland tar brons.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".