Beväpnade skidåkare skyddar Turin-OS

Utplacerade prickskyttar - och beväpnade skidåkare. Det är en del av säkerhetsapparaten runt Turin-OS, som i år, precis som inför Aten-spelen, bygger på ett tätt samarbete med underrättelsetjänster i en lång rad länder.

På tisdagen genomfördes ett viktigt möte mellan OS-arrangörerna och USA:s federala polis FBI.

Hittills har runt 900 miljoner kronor avsatts för OS-säkerheten. Men notan lär landa på långt högre belopp. Inför Aten-OS växte summan dag för dag inför invigningen.

Italien är ju allierat med USA i Irak-kriget och har ofta omnämnts som ett tänkbart mål för terroristdåd, vilket ju redan drabbat andra länder i Europa, som Spanien och Storbritannien.

Underrättelsetjänsten i Italien har nu sagt att risknivån är klart förhöjd, dels med tanke på OS, dels i och med att Italien går till val två månader senare.

Inte bara olympierna och deras arenor utan också en enskild gäst som USA:s presidentfru Laura Bush kräver speciella säkerhetsinatser under den närmaste månaden.

Bengt Skött

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".