Marit Björgen är inte frisk och kry.

15 dagar kvar till OS - Björgen sjuk

Skiddrottningen Marit Björgen, Norges stora guldhopp i OS, har drabbats av luftrörskatarr, endast 15 dagar före vinterspelen i Turin.

Marit Björgen är i Italien på ett höghöjdsläger med det norska skidlandslaget.

På onsdagen fick världscupledarinnan diagnosen bronkit, luftrörskatarr, av en lokal läkare som Norges skidförbund samarbetar med.

-Läkaren ställde diagnosen. Därför sätter jag henne på en antibiotikakur. Den varar i en vecka, säger den norske landslagsläkaren Petter Stokke.

Björgen kommer inte att flytta tillbaka till hög höjd i Seiser Alm förrän hon är feberfri.

-I dag hade hon fortfarande feber. Hon kommer helt säkert inte att flytta upp på höjden i morgon (torsdag), men kanske på fredag, säger Stokke.

-Jag tror inte hon kan åka skidor förrän efter helgen.

Björgen blev förkyld i lördags och det är oklart om hon kommer att kunna ställa upp i världscuptävlingarna i Davos den 4-5 februari.

-Vi måste lägga om planerna för henne, inte minst när det gäller höghöjdsträningen. Davos får vi ta ställning till senare, säger Stokke.

Sprintern Tor Arne Hetland blev också förkyld i samband med norska mästerskapen förra helgen, men är tillbaka i träning igen.

-Björgens bronkit är nog en svårare variant, säger Stokke.

-Det här är förstås inte bra.

Skiathlon är första gren för skiddamerna i OS. Den tävlingen avgörs söndagen den 12 februari.

Björn Geijer
bjorn.geijer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".