Regerande mästaren vann igen.

Trav: Favoritseger i Prix d’Amerique

Det blev som väntat hemmahästen Jag de Bellouet med Cristophe Gallier i sulkyn som vann anrika Prix d’Amérique i Paris. Svenske Gigant Neo slutade på andra plats.

Gigant Neo utmanade på upploppet, kröp närmare en stund, men den franska hästen vann till slut klart.

På femte plats kom Super Light, tränad och körd av Jörgen Westholm.

Det blev rejält spännande på Vincennes-banans upploppsraka när den av Stefan Melander tränade Gigant Neo, efter att ha legat i rygg på den ledande favoriten, kunde vridas ut och utmana.

Men Jag de Bellouet sträckte ut och kunde rent av rycka undan ytterligare de sista 50 meterna.

Vinnarhästen, som också vann Prix d’Amérique ifjol, kallas ”Kannibalen” p.g.a. sin förmåga att ofta pressa konkurrenterna möra och sedan ”sluka” dem på slutet.

Segertiden blev 1,12,4 över den långa distansen 2 700 m.

Men det dröjde flera minuter innan Jag de Bellouet kunde utropas som vinnare, efter att Jag de Bellouet varit inblandad i en incident med andrahandsfavoriten Kazire de Guez i sista sväng.

Vinnaroddset blev 2,06. Trea i mål kom franske Jardy, körd av Christian Bigeon.

Övriga svenskfödda hästar, Malabar Circle Ås, Scarlet Knight och Naglo, slutade längre ner i 17-hästarsfältet.

Svenskfödde Gigant Neo får ändå väl godkänt betyg, och har de senaste fyra åren placeringsraden 3-6-2-2 i världens förnämsta lopp över full distans.

Ganska avgörande för loppet var att Jag de Bellouet redan i starten kunde avancera i fjärde spår, runda fältet och lägga sig i ledning.

En av de betrodda fransmännen, Kazire de Guez, placerades utvändigt ledaren men galopperade vid upploppets början. Det var då Gigant Neo fick fritt fram.

Starten försenades med ca 15 minuter efter att den franske hästen Ico Kiki blev så hetsig att han slängde av sin kusk ur sulkyn och skenade två varv runt banan innan han infångades och ströks.

Det var i fjärde försöket som starten verkligen kunde ske.

Senast en svensk häst vann Prix d’Amérique var 1995, när Ina Scot svepte fältet på upploppet, körd av den enda kvinnliga kusk som kommit till start, Helen A Johansson.

Stig H Johansson vann två år innan dess, 1993, med ett annat svenskt toppsto, Queen L.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".