Svensksegrar för både herrar och damer

Det blev dubbla svensksegrar i världscupen i sprint i OS-genrepet i Davos. Anna Dahlberg tog sin första världscupseger någonsin.

På herrsidan tog Björn Lind sin tredje världscupseger den här säsongen.

Anna Dahlberg har varit på pallen sju gånger tidigare, varav fyra gånger på andra plats.

- Det var helt suveränt, precis vad jag behövde inför OS, sade Anna Dahlberg till Radiosporten i Davos målområde.

Det avgörande momentet i damfinalen var när samtliga Dahlbergs konkurrenter krokade i varann och tappade fart i den sista kurvan. Dahlberg vann med klar marginal före Virpi Kuitunen, Finland, och Chandra Crawford, Kanada.

Emelie Öhrstig kom på åttonde plats. Hennes placeringsrad i de fyra sista tävlingarna före OS är 8-8-7-8. I första hand kämpar fjolårets världsmästarinna för att ta den vakanta platsen intill Lina Andersson i den olympiska sprintstafetten, som körs i klassisk stil.

- Jag har inte bestämt mig ännu, om det blir Emelie Öhrstig eller Anna Dahlberg på den platsen, säger förbundskapten Inge Bråten till Radiosporten.

Sprintcupens ledare inför lördagen, Lina Andersson, blev utslagen i kvartsfinal.

Björn Lind hade full kontroll från start i herrarnas final i Davos, även om Norges Jon-Kristian Dahl anförde fältet i början. Tvåa blev till slut italienaren Christian Zorzi.

Nu har Lind vunnit två sprinttävlingar i fri stil och ett i klassiskt i världscupen. Hans placeringsrad har varit: 5-2-1-1-8-1. Lind är helt given att köra även sprintstafett i OS, troligen med den just nu sjuke Thobias Fredriksson.

Peter Larsson saknar det riktiga stinget just nu och slutade sjua i lördagens Davos-tävling. Fredrik Östberg slogs ut i kvartsfinal, medan den tilltänkte individuelle OS-åkaren Mikael Östberg inte ens klarade kvalet.

På söndagen körs 10 km för damer, åter med Anna Dahlberg, samt 15 km för herrar, bägge i klassisk stil. Då har bl.a. Mathias Fredriksson och Anders Södergren sitt OS-genrep.

Bengt Skött, Davos
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".