Östersund vill arrangera vinter-OS 2018

Östersund har ansökt om att få arrangera vinter-OS ett antal gånger. Nu gör man ett nytt försök inför OS 2018 och denna gången har man stöd från regeringen.

När Östersund ansökte om att få stå som värd för de Olympiska spelen 2014 så fick man ett nej från den svenska regeringen. De tyckte inte att ansökan var tillräckligt föreberedd och att de ekonomiska riskerna var för stora.

- När vi sa nej till Östersunds ansökan om OS 2014 i somras, sa vi att dörren fortfarande står öppen för OS 2018. Det är klart att med det som har hänt de senaste veckorna med våra framgångar i Turin-OS, så blir det ännu mer intressant, säger Sveriges idrottsminister Bosse Ringholm till Radiosporten.

Det som krävs för att Östersund ska ha en chans att få arrangera OS 2018, är bland annat att man lyckas övertyga Internationella olympiska kommittén, IOK, att det går att ha OS utspritt på flera olika tävlingsorter.

- Hittills har IOK velat ha de Olympiska spelen på en ort. Det visar att det kan vara svårt för ett land att få allt koncentrerat på ett ställe. Ishockeyn till exempel måste kunna spelas på andra platser, säger Ringholm.

Nu följer tre års planering och arbete för att ta reda på om Östersund har vad som krävs för att söka OS 2018. Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, beslutar 2009 om Sverige och Östersund ska söka spelen. Det slutgiltiga beslutet tas av regeringen och riksdagen.


Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se