Arenaproblem för mästarna.

Fel konstgräs oroar Umeå IK:s ansvariga

SM-segrande Umeå IK ska i år spela Uefa Women’s cup, men har problem att hitta en hemmaplan. Lagets ordinarie arena med konstgräs duger inte enligt Uefa – bollen rullar för långt!

Efter många års vacklande, godkände i höstas det europeiska fotbollsförbundet Uefa, tävlingsspel på konstgräs. Uefas krav på konstgräsmattorna blev hårda, så hårda att få av Sveriges arenor uppfyller villkoren.

Den klubb som närmast drabbas av det här är Umeå IK:s damer som vann SM i höstas. Därmed är laget kvalificerat för europaspel i Women’s cup, men inte på Gammliavallen i Umeå. För två år sedan fick Gammliavallen en konstgräsplan av senaste snitt, en s k tredjegenerationsmatta. Idag håller inte planen för Uefas krav.

Vid Uefas test på Gammlia rullade bollen 12 meter vid ett standardiserat test. Den godkända rullen är 9,8 meter. Umeå IK:s fotbollsansvarige Roland Arnqvist är orolig efter underkännandet. Laget kan eventuellt genomföra ett gruppspel i Europacupen på lilla Tegstunet, men från och med kvartsfinal krävs större arenor. Frågan är hur långt söderut UIK ska tvingas resa för sina ”hemmamatcher”.

Roland Arnqvist säger till Radiosporten att han tvivlar på att konsgräsarenorna i Sundsvall och Gävle uppfyller de nya normerna. Om rulltestet säger han:

– När Barcelona spelar på Camp Nou visar Uefatestet att bollen rullar mycket mer än på Gammliavallen. Om den rullar 12 meter här, är det närmare 22 på Camp Nou...

Roland Arnqvist hoppas trots allt på spel på Gammlia i höst. Kommunen ska i år lägga konstgräs på fler planer i Umeå. En billig lösning skulle i så fall vara att lägga Gammliavallens nuvarande matta på en träningsplan och ersätta det med konstgräs som Uefa godkänner.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".