Ständigt denne Janica Kostelic.

VC: Bra svenskdag för slalomdamerna

Fyra svenskor bland de tolv bästa blev facit av slalomtävlingen i Åre. Janica Kostelic vann en dryg sekund före Anja Pärson på tredjeplatsen.

Den starkaste insatsen av de svenska damerna stod Maria Pietilä-Holmner för. Den 19-åriga umeåtjejen slog personbästa och åkte in på 1:47.32 – två sekunder efter Kostelic.

– Det känns jättebra! Andra åket bara flöt på, jag hade en liten miss här nere, men eftersom jag var så agressiv i åkningen gick det bra ändå, strålande glad Pietilä-Holmner.

Hon hade siktat på att sluta bland de tio bästa åkarna, men hade kanske inte riktigt räknat med att sluta sexa.

– Det är sista tävlingen och det känns verkligen som om jag knytit ihop säcken på ett bra sätt, säger hon.

Pärson nära åka ut
Anja Pärson slutade trea efter Kostelic och österrikiskan Marlies Schild. OS-guldmedaljören Pärson var nära att åka ur i andra åket, men räddade med nöd och näppe upp situationen.

– Jag hade ett halvbra förstaåk och hittade inte riktigt tempot. Det var svårt att komma igång och sikten var halvdålig, säger Pärson.

Pärson var nöjd med tredjeplatsen, men såg tävlingen som ”en dag på jobbet, varken bu eller bä”.

– Det är extremt tidigt att starta klockan nio och igår laddade jag ur ganska ordentligt, så jag var sliten idag, säger hon.

Ottosson tappade i andra
Östersundstjejen Anna Ottosson låg inför andra åket på en fjärdeplats, tätt efter tättrion. Hon lyckades dock inte följa upp den fina prestationen i det andra försöket och åkte in på sjundeplatsen efter Pietilä-Holmner.

– Jag skulle försöka åka lika avspänt i andra, men det strulade lite grann och jag hängde inte med riktigt i tempot. Men det är ett av mina bästa resultat i slalom, så det är jag nöjd med, säger Ottosson.

Therese Borssén hade ett dåligt utgångsläge efter ett par missar i första åket.

”Missarna tar mycket tid”
– Jag hade några ganska stora misstag i mitten och backen är väldigt platt, så missarna tar mycket tid, säger hon.

Borssén var inte jättenöjd med sitt andra åk heller, men lyckades trots det bättre än i första. Hon knep en helt godkänd tolfteplats.

– Man har inget att förlora, det är bara att köra. Hellre ett misstag än att åka dåligt, säger Borssén efter andra åket.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".