Fullfjädrade svenskar.

Badminton-EM: En medalj svenskt mål

Sverige åker med en väldigt ung trupp till badminton-EM i Holland. De flesta spelarna som ska försvara de blå-gula färgerna är i åldrarna 17-22 år. Men det finns också mer rutinerade spelare som också hör till de största medaljhoppen.

En av dem är 24-åriga Elin Bergblom från Uppsala-klubben Fyrisfjädern som nyligen blev Svenska Lagmästare. Elin spelar i EM bland annat dubbeln tillsammans med rutinerade storsspelaren Johanna Persson och hon har goda förhoppningar på att ta en medalj.

- Vi har som mål att ta en medalj. Vi har slagit några bra par och vi vet vad vi kan. Fungerar det som det ska så har vi medaljchans, säger hon.

De individuella tävlingarna börjar först på onsdag för Elin och de andra deltagarna. Då med disciplinerna dubbel, singel och mixed. Men redan på lördag drar lag-tävlingen igång. Sverige spelar då i samma grupp som erkänt duktiga värdnationen Holland och sedan också Spanien och Skottland.

- Vi får det svårt mot Holland, men vi har en bra chans att vinna mot Skottland och Spanien. Holland tror jag har en bra chans att ta guld eller silver här på hemmaplan, säger förbundskapten Asker Madsen.

Vid förra lag-tävlingen på EM slutade Sverige på en sjunde plats. Målsättningen med denna turneringen är att åtminstone komma på samma placering. I varje gruppspelsomgång spelar varje lag en singel i dam- respektive herr-klass, samma sak gäller dubbel, och sedan avslutningsvis en dubbel i mixad-klass.

I det svenska laget är totalt åtta spelare tillgängliga för spel i både lag- och den individuella tävlingen. Men utöver det tillkommer två stycken spelare som bara är anmälda till lag-tävlingen och det är de unga talangerna Tim Fo och Richard Eidestedt som mest är med för att se och lära.

- De är väldigt talangfulla spelare. Om tre eller fyra år så tror jag att de kommer att vara riktigt bra och stå upp bra mot andra nationers toppspelare, säger Asker Madsen.

EM startar på lördagen 8 april.

Svenska truppen:
Mattias Wigardt - Täby
Henri Hurskainen - BMK Aura
Magnus Sahlberg - Västra Frölunda BMK
Tim Foo - Uppsala KFUM
Richard Eidestedt - Uppsala KFUM
Sara Persson - BMK Aura
Emelie Lennartsson - BK Carlskrona
Sophia Hansson - Västra Frölunda BMK
Elin Bergblom - Fyrisfjädern
Johanna Persson - Göteborgs BK

Förbundskapten: Asker Madsen

Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".