Robin Söderlings axel krånglar.

Söderlings "yrkessjukdom" ändrar planer

Robin Söderlings nya axelskada tvingar honom att hoppa av nästa veckas inplanerade spel i Casablancas ATP-turnering. Och den närmaste framtiden är oviss.

Även tävlingen därefter i München är ett frågetecken, enligt vad hans coach Peter Carlsson säger till Radiosporten. Landslagsläkaren kallar Söderlings problem för ”en yrkessjukdom”.

Söderlings smärtor i axel och överarm tvingade honom att på torsdagskvällen avbryta matchen i Monte Carlo mot chilenaren Fernando Gonzalez.

Hans skada är ett smärtsamt exempel på ett allt allvarligare problem, säger Sveriges landslagsläkare Tönu Sartok.

– En yrkessjukdom för tennisspelarna är att de efter fyra-fem år får ont i axeln p.g.a. det hårda servandet. De flesta får stora problem av denna överbelastningsskada.

– Det ska ju inte vara så här egentligen. Man måste tidigt, redan i junioråldern, förbereda sig på detta och träna speciellt

Men finns den insikten idag hos svenska ungdomar?

– Sannolikt borde det vara bättre än det är idag, säger landslagsläkare Tönu Sartok.

Man kan inte direkt jämföra Söderlings axelproblem med Joachim ”Pim-Pim” Johanssons långvariga skada i samma del av kroppen, men det Söderling drabbats av är ”ett allvarligt varningstecken”.

Den ende svensken som finns kvar i Monte Carlos tennisturnering är Jonas Björkman, som tillsammans med Max Mirnyi är klar för semifinal i dubbel. På fredagen blev Simon Aspelin och Todd Perry utslagna.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".