Wie klarade kvalgränsen.

Wie skrev golfhistoria på herrtouren

16-åriga golfunderbarnet Michelle Wie klarade kvalgränsen i SK Telecom Open i Sydkorea på fredagmorgonen svensk tid. Därmed blir hon första kvinna på 61 år att få spela alla ronder i en professionell herrtävling.

Hon hade försökt sju gånger tidigare, men stupat på mållinjen. Den här gången klarade hon kvalgränsen med glans. Hon följde upp torsdagens rond på 70 slag, med en 69:a på fredagen. Spelet var stabilt med fyra birdies och bara en bogey. Sammanlagt ligger hon fem under par. Det innebär inte bara att hon säkert klarade ”cuten” - hon är bara sex slag från ledningen i Söul.

Drev ut männen

Att en kvinna ska kunna hävda sig bland männen är sensationellt. Männens banor är längre än de som damerna spelar på. Men för Michelle Wie är längden inga problem längre. Hennes utslag med drivern går längre än 270 meter i snitt. I Söul-tävlingen har hon ofta drivit ut sina medspelare Terry Pilkadaris och Kim Dae-sub.

Wies tidigare försök i herrtävlingar har snarare stupat på sämre puttning, men hon verkar ha höjt sig en klass med puttern.

-Jag kan fortfarande inte fatta att jag klarade kvalgränsen, sa Michelle Wie på presskonferensen efter att hon satt sin signatur på det historiska scorekortet på golfklubben Sky 72 i Söul.

-Jag har nyligen återhämtat mig från influensa, så jag kommer att kunna spela ännu bättre i fortsättningen. I kväll när allt sjunkit in, kommer jag att vara ännu lyckligare.

Hemvändande dotter

Michelle Wie lyckades alltså i Sydkorea, som är hennes föräldrars ursprungsland. Stora skaror följde hennes boll och hon har behandlats som den hemvändande dottern. Själv är hon dock född på Hawaii. Hennes nästa mål är att klara kvalgränsen på herrarnas USA-tour, där hon missat fyra gånger hittills:

-Jag ska utmana PGA-touren och målet är att komma topp-10 i en tävling, sa hon i Söul.

Den enda som klarat att spela en hel tävling på herrarnas USA-tour, är fortfarande Mildred ”Babe” Didrikson-Zaharias. 1945 klarade hon kvalgränsen i Tucson Open. ”Babe” var ett fenomen, troligen världens genom tiderna allsidigaste idrottskvinna. Innan hon gav sig på golfen, hade hon bland annat varit proffs i baseboll och vunnit två Os-guld i friidrott!

Svensken utklassad

Thailändaren Prom Meesawat och Iain Steel från Malaysia leder SK Telecom Open inför helgen. De är 11 under par. Michelle Wie delar 17:e plats på -5. Sydkoreanen K J Choi som för det mesta håller till på USA-touren är med -4 en av dem som hittills fått stryk av Michelle Wie.

Ännu mer utklassad blev den ende svensken i tävlingen. Olle Nordberg gick på 72 och 76 slag de två dagarna. Med 4 över par missade han kvalgränsen med råge. Och han får åka vidare från Söul medveten om att en 16-årig tjej var nio slag bättre på två ronder.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista