Röjler satsar mot OS i Vancover.

Röjler tillbaka efter hjärtoperation

Skridskostjärnan Johan Röjler är nu tillbaka i träning efter den hjärtoperation han tvingades göra efter att ha varit drabbad av hjärtflimmer och hög puls under en längre tid.

- Hjärtat känns friskare än någonsin, säger Röjler till Radiosporten.

Redan under fjolåret hade Johan Röjler problem med sitt hjärta. Efter ett träningspass i somras rusade hans puls iväg uppemot 300 slag i minuten. Hjärtproblemen påverkade också hans prestationer under OS i Turin i vintras då han endast kom på 10:e plats på 10 000 meter och 12:a på 5 000 meter.

Men det var inte förrän VM i Calgary i mars skulle börja som Johan Röjler på allvar förstod att hans hjärta inte var fullt friskt. Då drabbades han av hjärtflimmer och tvingades uppsöka sjukhus där läkarna fick använda elchocker för att få hans hjärta att slå i normal puls.

Därefter gjordes en ordentlig undersökning av Röjlers hjärta hemma i Sverige, och då fannn läkarna en extra nervbana i Röjlers hjärtat som gjorde att han då och då drabbades av hjärtflimmer. För att slippa framtida problem blev en operation vad som ordinerades för Röjler.

Den operationen genomfördes tidigare i veckan och med ett lyckat resultat.

- Operationen har gått bra. Bränningen av den extra nerven i hjärtat lyckades så den är borta nu. Läkarna försökte efter operationen stimulera hjärtat för att framkalla flimmer men utan att lyckas och det är ett bra tecken, säger Johan Röjler som nu är redo att börja träna på allvar igen.

- Nu vill jag mest komma igång ordentligt igen, jag har vilat några dagar efter operationen men om ett par dagar vill jag testa hjärtat på hög intensitet, säger han till Radiosporten.

Om Johan Röjler inte har fått några problem inom sex månader med sitt hjärta så kan det tolkas som att han är helt fri från sina bekymmer med hög puls och hjärtflimmer. Men redan nu tänker han positivt på framtiden som skrinnare och till och med cyklist.

- Målsättningen är ju att ta medalj på ett olympiskt vinterspel. Sedan ser jag fram emot de närmsta åren med skridskoåkande och cykel också för den delen som jag har tänkt att tävla i en del nu till sommaren och våren, säger Röjler

Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".