Hammarby spelare firar guldet.

Hammarby tog historiskt handbollsguld

Hammarby tog sitt första SM-guld någonsin genom att slå Sävehof med 34-31.
– Vi ville verkligen vinna idag. Jag tror att det avgjorde, säger Nicklas Grundsten.

Hammarby skrällde och vann SM-finalen mot Sävehof  och tog därmed klubbens första handbollsguld någonsin. Sävehof som vunnit SM-guld de två senaste säsongerna var favoriter i lördagens final i Scandinavium, Göteborg.

– Vi vet att då vi spelar på topp kan vi slå vilka som helst och så förvånande är det inte för oss. Vi ville verkligen vinna och jag tror att det var avgörande, säger Nicklas Grundsten.

I halvtidspausen var Hammarby i ledning med ett mål, 15-14. Mycket tack vare målvakten Michael Janssons storspel.

– Han gör en otrolig första halvlek, han har säkert tio kvalificerade räddningar. Det gör att de får självförtroende och leder i halvlek, säger radiosportens expertkommentator Magnus Wislander.

Den ledningen växte sedan till 23-18 efter nio minuters spel i andra halvlek, ett försprång som Sävehof sedan aldrig lyckades att hämta in.

Jonas Larholm som nu lämnar Sävehof för spel utomlands tycker att de inte nådde upp till sin fulla kapacitet och kom fel in i matchen.

– Vi hade en dålig dag och Hammarby hade en bra dag, säger  Jonas Larholm var stor i nederlagets stund.

– Det är kul att Hammarby får vara med och vinna idag. 

För Magnus Grahn var det sista matchen som tränare för Hammarby.

Sävehof-Hammarby 31-34 (14-15)
Sävehof: Spyros Balomenos 8 (3), Tommy Atterhäll 6, Patrik Fahlgren 6, Jonas Larholm 5, Erik Fritzon 4, Jan Lennartsson 2. Hammarby: Lukas Karlsson 7, Michael Apelgren 6, Nicklas Grundsten 4, Tobias Karlsson 4, Fredrik Larsson 4 (1), Texas Olsson 3, Lars Arvidsson 2, Johan Henricsson 2, Espen Nygård 2.
Publik: 12 644.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista