Tre Kronor fortsätter att vinna, i finalen väntar Tjeckien.

Tre Kronor i VM-final efter rysare

Tre kronor tog sig på lördag kvällen till VM-final efter gastkramande tillställning mot Kanada. Sverige kontrollerade matchen fram till det att Mika Hannula fick matchstraff efter ett överfall på Sidney Crosby.

Han har redan fört Tre Kronor till ett OS-guld
På söndagen kan Bengt-Åke Gustafsson bli historisk - som den förste förbundskapten att föra ett hockeylandslag till OS- och VM-guld samma säsong.

Sex gånger tidigare har möjligheten funnits - med OS och VM under samma hockeyvår.

Ingen nation har lyckats
Inte OS-mästarna Sovjet 1972 eller 1976, inte Ryssland 1992, inte Sverige 1994, inte Tjeckien 1998 och inte Kanada 2002.

Knapp seger
I lördagens semifinal mot Kanada såg Sverige ut att gå mot en enkel seger när Jonas Nordquist fixade 5-2 i inledningen av den andra perioden. Men segern blev knapp.

5-4 - efter en frenetisk kanadensisk finaljakt.

Till slut stod svenskarna ändå där, med chansen till VM-guld - och med chansen till en dubbel som ingen tidigare klarat.

Åtta tar dubbeln
I det svenska laget finns åtta spelare som också var med i OS-truppen. En av dem är Jörgen Jönsson, som också har chans att ta en trippel i och med SM-guldet med Färjestad från i april.

För svenska hockeylandslaget är lyftet påtagligt.

Bengt-Åke Gustafsson, som vann VM-guld som spelare 1987 och 1991, tog över Tre Kronor när Hardy Nilsson hade kört fast i de stora mästerskapen. Det hade blivit fiasko i OS i Salt Lake City 2002, och Tre Kronor hade blivit utbuade efter kvartsfinalförlusten mot Tjeckien i Globen i World Cup två år senare.

Gustafssons karriär som förbundskapten inleddes med en fjärdeplats i VM i Österrike i fjol, utslagen i semifinal efter förlängning mot Tjeckien och besegrade av Ryssland i bronsmatchen.

I OS i Turin kom guldet som gav den gyllene generationen - med Peter Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Lidström och Daniel Alfredsson - ett glimrande slut.

I VM i Riga kan Gustafsson leda landslaget till ett VM-guld, som skulle göra honom och Tre Kronor historiskt.

Kanada-Sverige 4-5 (2-3, 1-2, 1-0)
Första perioden: 0-1 (1.27) Niklas Kronwall (Michael Nylander), 0-2 (4.11) Jörgen Jönsson (Mikael Samuelsson, Michael Nylander) spel fem mot fyra, 1-2 (8.11) Kyle Calder (Mike Richards), 1-3 (11.52) Tony Martensson (Mattias Timander), 2-3 (16.38) Mike Comrie (Mike Cammalleri) spel fem mot fyra.
Andra perioden: 2-4 (1.33) Mikael Samuelsson (Per Hallberg, Michael Nylander), 2-5 (2.41) Jonas Nordquist (Mika Hannula), 3-5 (19.25) Sidney Crosby.
Tredje perioden: 4-5 (3.38) Patrice Bergeron (Sidney Crosby, Jason Williams) spel fem mot fyra.

Skott: 32-25 (12-9, 5-8, 15-8).
Utvisningar: Kanada: 9x2. Sverige: 7x2, 1x5, 1 matchstraff.
Domare: Milan Minar, Tjeckien.
Publik: 8 845.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista