Lagerbäck svetsade ihop laget.

Fotbollsmåndag: England har bästa ligan

Fotbollsmåndag kartlägger hemvisten för sommarens VM-spelare. Det rapporteras också om Ljungbergs skada och om landslagets teambuilding.
 
 

Vilket land i fotbollsvärlden har den bästa ligan?

Många svarar kanske Spanien, som fick fram inte bara Champions League-vinnaren OCH ytterligare ett semifinallag, utom också vinnarlaget i Uefa-cupen.

Nej, Radiosporten kan idag ge er svaret, utifrån hur många VM-spelare som till vardags spelar i olika klubbar..

Det är England, som är hemvist för otroliga 102 VM-uttagna spelare.

Det är mer än dubbelt så många som till exempel den spanska ligan kan leverera.

Spanska lag må ha lyckats suveränt i Europacuperna, men bara 50 spelare från spanska klubbar ska spela VM. Till och med franska ligan skickar fler, 52.

Bakom överlägsna England kommer Tyskland.

Radiosportens granskning visar att Leverkusens Fredrik Stenman och 70 st. andra kommer från Bundesliga, och alltså spelar VM i hemmiljö. Italienska ligan skickar 60 spelare till VM.

Åtta från Sverige
Sverige är ju enda landet i Norden som kvalat in till VM - och från Allsvenskan kommer lika många VM-spelare som från danska och norska ligan tillsammans, 8 stycken. Precis hälften av dom allsvenska klubbarna skickar spelare till VM, IFK Göteborg till och med två, Niclas Alexandersson och Kalle Svensson. I utländska lag hittar vi ju AIK:s Derek Boateng, i Ghana, och från serieledande Hammarby Australiens målvakt Ante Covic.

Små ligor som har oväntat många med i VM är den turkiska, 12 stycken, trots att Turkiet som land inte finns med.

Ukrainas liga har 22 VM-spelare - men det är klart, alla i Ukrainas egen VM-trupp, utom 4, har den egna ligan som hemadress.

Chelsea har flest
Om vi kikar bland toppklubbarna i Europa är Chelsea vassast med 16 VM-spelare. Var tredje VM-nation har en Chelsea-spelare med i gänget. Sen kommer Arsenal med 15, Milan med 13, och så med 12 både Manchester United och Italiens mästarlag, Zlatans Juventus.

Först på sjätte plats på klubblistan Champions League-vinnaren Barcelona. Och sen närmast där bakom Real Madrid och Valencia.

Det är tre svenskar som gör att lilla Rennes är tvåa bland Frankrikes klubbar i antal VM-spelare. Bara Lyon har fler.

Till sist synar vi dominanten lite extra. Premier League i England, med alltså 100 spelare i Tysklands-VM.

Och dom finns utspridda i 28 klubbar. Trinidad Tobago har till exempel hittat VM-spelare både i Englands tredje- och fjärdedivision, i Port Vale och Wrexham.

Fler skottar än allsvenskar
Också från skotska klubbar kommer fler VM-spelare än från Allsvenskan.

Tio nationer har Chelsea-spelare med i VM. Lika många länder har Arsenal-lirare med, bland dom finns ju Sverige, genom Fredrik Ljungberg.

Och det är inga dåliga backbesättningar dom här två klubbarna har, bägge två har kunnat skicka 6 backar var till Tyskland. Och Chelsea öser på med 6 mittfältare också, och då räknar vi in den senaste stjärnan i Abramovitj miljardbygge, Michael Ballack.

Eller också en enda liten slutsats:

Fotbollsspråket i sommar är alltså inte tyska. Det är ”obviously” Engelska.

Bengt Skött
bengt.skott@radiosporten.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".