Jag de Bellouet, nu på plats.

Årets snackhäst i Elitloppet har landat

Han är troligen den mest omdiskuterade utländske gästen i Elitloppets historia. Nu har Jag de Bellouet landat inför mötet på söndag med bland andra Conny Nobell.

Jag de Bellouet vann Prix d’Amerique - igen - i januari, men påvisades efteråt dopad och fråntogs segern, även om han anses oskyldig till att ha fått i sig preparatet.

Jag de Bellouet har åkt hit i helt eget tvåmotorigt jetplan. De tre andra franska gästerna åkte tillsammans.

Jag de Bellouet får ett helt eget stall på Solvalla på söndag. Det får också norske topphästen Steinlager, men alla andra Elitloppsstjärnor har hästar omkring sig i boxarna.

Jag de Bellouet är en verklig travdiva, men han är riktigt bra. Han och kusken Christophe Gallier ställs i försöksheat mot bl.a. svenskarna Hot Shot Knick och Victory Tilly. Betrodd att gå vidare till final är också franske Kool de Caux.

I det andra försöksheatet har V65-tipparna hittills satsat mest på Steinlager, Conny Nobell och italienske fyraåringen Fairbank Gi. Här finns även de svensktränade hästarna Citation och Super Light.

Det är tio år sedan en fransk häst senast vann Elitloppet. 1996 segrade Coktail Jet. Regerande mästare är det norska ekipaget Steinlager och Per-Oleg Midtfjeld.

Radiosporten sänder försöksheat och final direkt på söndag, med start i P4 kl. 14.03.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".