Utrikesbakgrund: Serbien/Montenegro

Det ovan skrivna är faktiskt inte aktuellt så länge till, för snart finns inte Serbien och Montenegro som EN nation längre, utan de två före detta jugoslaviska delrepublikerna blir två självständiga länder.

Det stod klart efter en folkomröstning i maj då en majoritet av montenegrinerna ställde sig bakom förslaget om att lämna unionen.

Frostigt parförhållande
Förhållandet mellan de båda delarna har varit laddat och ingen förväntar sig att de aktuella förhandlingarna om själva tudelningen kommer att bli enkla, men utvecklingen mot separation har varit väntad efter Jugoslaviens sönderfall och de blodiga krigen på Balkan under 90-talet.

För båda länderna väntar också duster med EU som kräver att krigsförbrytare som Ratko Mladic grips och lämnas ut, för att ett medlemsskap i unionen ska kunna bli aktuellt. Något båda Serbien OCH Montenegro främst av ekonomiska skäl strävar efter.

För fotbollsnörden inom dig
Med tanke på det ovan skrivna kan det vara på plats att veta att hela laget NU består av serber, den ende uttagne montenegrinen - duktige anfallaren Mirko Vucinic - tvingas tacka nej till VM pga en knäskada.

Målvakten Dragoslav Jevric föddes visserligen i Montenegro, men betraktar sig som serb.

Anders Ask
anders.ask@sr.se

Kortfakta Serbien/Montenegro

BEFOLKNING: 10,5 miljoner
HUVUDSTAD: Belgrad
SPRÅK: serbiska, samt albanska och ungerska
STATSSKICK: republik, president Svetozar Marovic, dessutom var sin president och premiärminister i respektive Serbien och Montenegro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".