Farligare än 16-åringar i bil.

Nya fartregler i Norge - för rullskidåkare

Nu får 16-åringar delta i rallytävlingar i Norge. Däremot vill polisen förbjuda rullskidåkare på allmäna vägar. För att de åker för fort.

Petter och Henning Solbergs framfart i rally-VM har skapat rallyhysteri i Norge och nu har man i vårt västra grannland gjort det lättare med rekryteringen av blivande förare.

Det har nämligen blivit klart att 16-åringar utan körkort får tillstånd att köra rallytävlingar i Norge från och med i höst.

Norska Bilsportförbundet har jobbat på det här i många år och nu har de norska myndigheterna sagt ja till 16-åringar i rallysporten.

Enda haken är att kartläsaren måste vara 18 år och ha körkort och att han/hon är den som förflyttar bilen på allmänna vägar mellan själva specialsträckorna. Väl där tar sedan 16-åringen över.

Jan Eigil Jensen i Norska Bilsportförbundet säger att det här är viktigt för rekryteringen av unga förare:

– Jag tror inte att det är någon fara med 16-åringar på rallyvägarna. Bilarna är väldigt säkra och det kommer krävas ett särskilt intyg för att kontrollera att förarna är lämpliga.

Däremot vill polisen bötfälla rulskidåkare som åker för fort på de allmäna vägarna. Hastigheter på upp till 50 kilometer i timmen har uppmäts och polisen ser rullskodåkarna som en fara för allmänheten.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".