Kan mötas oftare i framtiden.

Fotbolls-VM och EM vartannat år?

VM och EM vartannat år istället för var fjärde. Det vill den mäktiga sammanslutningen av europeiska storklubbar, G14, ska gälla från 2012.

Enligt en rapport som tagits fram av G14, som går under namnet ”Grand Slam World”, vill man att de europeiska landslagen ska delas in i tre grupper där sedan de sexton bästa lagen gör upp om EM-titeln.

De fyra sämsta lagen i grupperna flyttas sedan ner och de resterande tolv blir de som får representera Europa vid VM.

Turneringarna ska alltså spelas vartannat år istället för var fjärde.

Syftet med G14-klubbarnas förslag är att det ska bli färre kvalmatcher för landslagen vilket i sin tur öppnar upp för en eventuell utökning av antalet deltagande lag i klubblagsturneringen Champions League. Istället för 32 vill nu G14 att det ska vara 48 deltagande lag i turneringen.

Förhoppningarna från G14-gruppen är att förslaget ska tas i bruk efter VM i Sydafrika 2010 och börja gälla från 2012. Men det tror inte UEFA-presidenten Lennart Johansson mycket på.

- Det är väldigt lite chans för det. Frågan handlar om vad som är bra för europeisk fotboll och vad publiken vill ha. Och det har vi noggrant undersökt så jag är rätt förvånad över att förslaget kommer från klubbhåll. Jag tror inte att G14 har stöd från coacher och så vidare för ett sådant här förslag, säger Lennart Johansson till Radiosporten.

Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".