1 av 2
Washington valde Bäckström.
2 av 2
Nicklas Bäckström.

NHL: Bäckström draftad av Washington

Nicklas Bäckström blev vald som nummer fyra och förste Europé i nattens NHL-draft. Washington Capitals tjingade Brynäs stora talang. Men om han åker över redan till kommande säsong har han inte bestämt ännu.

Förhandstipset skvallrade om att Washington Capitals skulle plocka den 18-årige brynäsaren Nicklas Bäckström i NHL-draften natten mot söndag svensk tid.

Men att Alexander Ovetjkin skulle tillkännage valet var det ingen som trott.

Den ryske superstjärnan stegade fram till mikrofonen på podiet i Vancouver Canucks hemmaarena GM Place och gjorde slut på alla spekulationer.

– Washington Capitals väljer Nicklas Bäckstrom, sade Ovetjkin - och efter den långa promenaden från platsen bredvid familjen på läktaren till rampljuset möttes de båda med ett handslag.

– Det var grymt kul. Det kändes lite i magen när man gick upp på scenen, säger Nicklas till radiosporten.

Kameror blixtrade, tv-intervjuer följde - och nu återstår bara frågan om det blir NHL redan kommande säsong för 18-årige Nicklas Bäckström.

– Jag har inte fattat något beslut ännu. Jag ska sätta mig ner och funder några veckor. Det är klart att jag är jättesugen men det kanske är bättre för mig att stanna hemma i Sverige en säsong till. Det vet jag ännu inte, säger Bäckström.

Bäckström blev vald till årets rookie i Elitserien och avslutde säsongen med att ta VM-guld med Tre kronor i Riga.

Washington vill gärna att han kommer till klubbens rookiecamp i juli, men Nicklas vet ännu inte om han ska åka.

– Jag ska fundera på det också. Jag själv har inte fått någon inbjudan.

Nicklas Bäckström valdes som nummer fyra i första rundan, först av alla européer. Bara Mats Sundin (Quebec nummer 1 1989) och tvillingarna Sedin (Vancouver nummer 2, Daniel, och nummer 3, Henrik 1999) har draftats tidigare än så.

Som väntat gick den amerikanske backtalangen Erik Johnson som nummer ett, vald av S:t Louis Blues.

Samma klubb bytte sedan åt sig New Jerseys plats nummer 25 och plockade svenske powerforwarden Patrik Berglund, Västerås.

En liten skräll var det att backen från samma klubb, Dennis Persson, valdes före Berglund. Persson gick som nummer 24 till Buffalo Sabres.

Draftens mest spektakulära trade var att Los Angeles släppte centerstjärnan Pavol Demitra i en uppgörelse med Minnesota som i sin tur avstod sin 17:e plats i förstarundan.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".