Rådström under svenska rallyt.

Svenska rallyt kan vara i fara

Ett nytt förslag från Internationella bilsportförbundet innebär att alla VM-arrangörer kan behöva ta en paus vart tredje år. Detta kan hota hela Svenska rallyts framtid.

Nästa onsdag fattar Internationella bilsportförbundet, FIA, vid ett möte i Paris beslut om rallysportens VM-kalender för 2007.

I utländska medier snurrar nu ryktena om att Svenska VM-Rallyt i Värmland skulle få stå över tävling vartannat eller vart tredje år på grund av att det är alldeles för många länder som vill arrangera VM-tävlingarna.

Totalt slåss 22 arrangörer om 16 tävlingar och enligt initierade källor så ska åtta av dessa arrangörer kunna känna sig säkra på att få arrangera tävling varje år. De övriga 14 skulle få slåss på ett rullande schema om de 8 platser som återstår i kalendern .

De svenska delegaterna i FIA:s World Council, Lars Österlind och Bo Swanér, säger till Radiosporten att i och med att FIA:s World Rally Commision har lagt locket på fram till den 5 juli så har spekulationer olyckligt börja surra.

Enligt Österlind och Swanér så är risken för att Svenska rallyt skulle plockas bort inte särskilt stort.

Skulle man välja att kvarstå med endast ett vinterrally så kan Sverige dock få stryka på foten till förmån för Norge vartannat år.

Leif Jurefalk
leif.jurefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".