Ett koreanskt lag i Peking?

Diskussioner om enat Korea i OS 2008

Nord- och Sydkorea kan få ett enat lag till Peking-OS 2008. Går förslaget igenom blir det första gången sedan delningen en gemensam trupp skulle tävla för länderna.

Världen kan få se två fiendeländer tävla ihop under nästa sommar-OS.

Detta sedan Nord- och Sydkorea under torsdagen diskuterat formerna för hur länderna för första gången sedan delningen skulle kunna ställa upp med en gemensam trupp till OS i Peking 2008 och till de Asiatiska spelen senare i år.

En svår fråga att lösa är dock om länderna ska ställa upp med de totalt sett bästa idrottarna, oavsett nationalitet, eller om det ska vara exakt lika många från varje land.

Om det blir de bästa idrottarna så skulle det helt klart gynna Sydkorea som under Aten-OS tog 30 medaljer, varav nio guld, medan Nordkorea bara tog fem medaljer och inget guld

Nord- och Sydkorea har tidigare marscherat in under gemensam flagga i OS, men inte tävlat ihop. Det skedde senaste under OS i Turin tidigare i år.

Internationella olympiska kommitten säger sig vara berett att hjälpa till att hitta en lösning.

De båda länderna är ju formellt sett fortfarande i krig med varandra, eftersom inbördeskriget, som till slut delade Korea, avslutades utan ett fredsavtal.

Första gången man försökte tävla tillsammans i OS var i Tokyo 1964, men länderna kom då inte överens om formerna och frågan rann ut i sanden.

Men länderna har faktiskt tävlat med ett gemensamt lag i bl a bordtennis, det skedde i början av 90-talet.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".