Blicken riktad mot EM i Göteborg.

Kajsa klarade två meter och vann i Aten

Kajsa Berqvist klarade två meter och utklassade konkurrenterna i stortävlingen i Grekland.

Kajsa Bergqvist ser allt mer ut som en guldfavorit till EM i Göteborg. Två meter i Aten var definitivt ett styrkebesked.

-Det känns alldeles förträffligt bra, säger Bergqvist till TT.

Sakta men säkert närmar sig Kajsa Bergqvist EM-formen. I damernas höjhopp vid Super GP-galan i Aten tog hon två meter i andra försöket - nytt årsbästa.

Hoppet klarades av med lätt darr på ribban.

-Jag känner att jag är på gång igen och i dag kände jag mig väldigt rätt i benen. Det är kalas, konstaterar hon.

Tuffaste konkurrenten i måndagens tävling var Blanca Vlasic - som satte världsårsbästa med 2,03 häromdagen. Men kroatiskan nådde bara 1,94 i tävligen efter att ha stått över 1,97 och rivit ut sig på två meter. Bergqvist vann därmed tävlingen med överlägsen marginal.

-Hon (Vlasic) är ju den som hoppat bäst i år så det är alltid kul att slå henne. Men det viktigaste för mig i dag - även om det alltid är väldigt kul att vinna tävlingar - var att känna att jag är på gång.

Enligt Bergqvist är de riktigt höga höjderna inom räckhåll.

-Ja, jag hoppade i Malaga för några dagar sen och då fick jag beskedet att jag hade två meter i kroppen. I dag kände jag att jag hade ännu mer i mig.

Bergqvist säger att det fortfarande finns en del korrigeringar att göra i hoppningen. Men så länge kroppen känns pigg ska det inte vara några problem.

-Det som gäller är att få tekniken att stämma. Det känns inte klockrent i upphoppen. Om jag får det att stämma känns det som att jag är i form att hoppa betydligt högre än två meter.

EM i Göteborg börjar sjunde augusti.

-Jag har fem tävlingar kvar tills dess. Det är precis lagom, säger Bergqvist.

Alla fick dock inte positiva besked i Aten. För Alhaji Jeng var måndagens stavhoppstävling en besvikelse - han rev ut sig på ingångshöjden 5,50.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".