Krisen i svensk pingis är stor.

Ekonomisk kris i svensk bordtennis

Det råder ekonomisk kris hos de svenska bordtennislagen. Malmö FF har begärt sig själva i konkurs och totalt har tre lag i damlag tvingats tacka nej till sina elitserieplatser.

Den klassiska storklubben Malmö FF har begärt sig själva i konkurs. Det betyder att såväl klubbens herr- som damlag tvingas lämna elitserien om konkursen blir ett faktum.

- Naturligtvis är det väldigt tråkigt. Jag har varit borta ett tag och har inte riktigt vetat att det var så här illa ställt, men när jag kom hem och fick reda på det så blev jag ledsen, säger bordtennislegenden och förre Malmöspelaren Jörgen Persson.

Men det är inte bara Malmö som har ekonomiska bekymmer. Redan tidigare har Trelleborg och Långshyttan tvingats tacka nej till att spela i elitserien på grund av för dålig ekonomi.

Totalt, inklusive Malmös herr- och damlag, har nu fyra lag tvingats lämna elitserien av samma skäl, ekonomin.

- Det är oroande och olyckligt att stora lag som till exempel Malmö tvingas lämna elitserien. Det är beklagligt för utvecklingen inom svensk bordtennis att sådana klubbar inte kan hålla sig vid liv, säger ordföranden i Svenska Bordtennisförbundet Walter Rönnmark.

Varför har det blivit så?

- Jag tror det är ett allmänt elitidrottsproblem. Det är dyrt att driva elitidrott och intäkterna är inte så stora och det är inte alltid så lätt att hitta sponsorer, avslutar Walter Rönnmark. 

Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".