När får grekerna fira igen?

Oro i Grekland efter hot om uteslutning

FIFA stängde på måndagen av av Greklands fotbollsförbund från all internationell medverkan men nu ser det ut som att en lösning kan vara i sikte.

Igår stängde FIFA av Greklands fotbollsförbund från all internationell medverkan. Det innebär bland annat att Panatinaikos med svenske Mikael Nilsson inte kommer att få spela i UEFA-cupen.

- Det är tråkigt eftersom här matcherna är speciella och alltid lite roligare än seriematcherna, säger Mikael Nilsson.

Dagen efter avstängningen skyllde de flesta i Grekland på varandra.

Greklands fotbollförbunds ordförande Vassilis Gagatsis angrep regeringen och sa att allt var deras fel och att grekisk fotboll får lida för att idrottsministern Giorgos Orfanos är kontrollgalen.

Idrottsministern ändrade sig
Idrottsminister Orfanos däremot sa att han är förvånad över avstängningen och hotade med dra in alla bidrag till fotbollsförbundet.

Senare under tisdagen meddelade dock Orfanos att regeringen inte kommer att driva igenom det lagförslag som skulle begränsa det grekiska fotbollsförbundets självständighet.

Nästa vecka läggs istället ett omarbetat lagförslag fram för omröstning i parlamentet och både Orfanos och Gagatsis hoppas nu att FIFA accepeterar de föreslagna ändringarna i förslaget.

EM-kvalet i fara
Även FIFA:s ordförande Sepp Blatter antydde på tisdagen att han trodde att en lösning var i sikte.

För att FIFA:s avstängning ska hävas måste Greklands fotbollsförbund rätta sig efter FIFA:s regler och visa att de är politiskt oberoende före den 15 Juli.

Om så inte sker riskerar inte bara Nilsson och Panatinaikos att missa UEFA-cupspel.

Även landslaget kan missa EM-kvalet som inleds i september och landet kan gå miste om Champions League-finalen som är tänkt att spelas i Aten i maj nästa år.

Marie Barrling/TT
marie.barrling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".